Proteinele sunt cruciale pentru sănătate. De fapt, numele lor provine de la cuvântul grecesc proteos, care înseamnă „primar” sau „primul loc”. Proteinele ne ajută să construim mușchi sănătoși și joacă un rol important în sănătatea creierului.
Proteinele se găsesc în fiecare celulă a corpului, inclusiv în creier, așa că este important să obțineți suficiente proteine prin alimentație. După cum explică site-ul LiveStrong, anumite alimente sunt foarte bogate în proteine și pot aduce beneficii creierului, mai mult decât altele.
Nutrienții din peștele gras
Peștele gras – somonul, anșoa și tonul roșu – este bogat în proteine și alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-3 (un tip de „grăsimi sănătoase”). De exemplu, un file de somon fiert oferă 43,2 grame de proteine și 246% din valoarea zilnică recomandată de acizi grași omega-3.
Iată care sunt principalele moduri în care peștele gras aduce beneficii creierului.
Bogat în DHA, acid gras asociat frecvent cu funcția creierului
Creierul conține aproximativ 60% grăsime, deci peștele este un nutrient important pentru funcționarea creierului, conform John Hopkins Medicine. Acidul docosahexaenoic sau DHA este un acid gras omega-3 asociat frecvent cu funcția creierului, deși susține și un sistem nervos sănătos. Peștele este o sursă ideală de DHA. Sursele vegetale de acizi grași omega-3 conțin acid alfa-linolenic (ALA), care este transformat în DHA, în organism.
Țesutul cerebral poate avea o preferință pentru DHA pentru a menține creierul să funcționeze normal și eficient, conform Academiei de Nutriție și Dietetică. La persoanele vârstnice, nivelurile scăzute de DHA au fost asociate cu un risc mai mare de afecțiuni ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer.
Sprijină fluxul sanguin sănătos
Corpul este alcătuit din sisteme complexe și nu funcționează independent unul de celălalt. Astfel, funcționarea sistemului cardiovascular poate influența sănătatea creierului. Grăsimile sănătoase sunt importante pentru sănătatea creierului, deoarece ajută sistemul cardiovascular, care, la rândul lui, joacă un rol în funcționarea creierului. „Pentru a menține creierul într-o formă foarte bună, trebuie ca vasele de sânge să fie cât mai deschise posibil”, spune medicul internist Stephen Stoll.
Aici intervin alimentele bogate în nutrienți, cum ar fi peștele gras. Proteinele sunt un nutrient esențial, dar proteinele animale, precum carnea de porc, sunt bogate în grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol „rău” din sânge și pot înfunda arterele. Iar astfel crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.
Ajută la reducerea trigliceridelor
„Peștele gras este la fel de important pentru sănătatea creierului din același motiv pentru care este important pentru inimă, fiind asociat cu niveluri mai scăzute de trigliceride”, spune Stoll. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer, conform unui studiu din 2018. Există dovezi solide că acizii grași omega-3 pot ajuta la scăderea nivelurilor ridicate de trigliceride, susține Clinica Mayo.
Ajută și la reducerea riscului de declin cognitiv
Nivelurile ridicate de DHA din alimente au fost asociate cu un risc mai scăzut de apariție a unor boli neurovegetative, conform unui studiu din 2022, din Nutrients. Nivelurile scăzute de DHA au fost legate de un risc mai mare. „Deși cercetarea nu este concludentă, un lucru este sigur: nutrienții precum acizii grași omega-3 pot ajuta la protejarea creierului, în timp, și ar putea încetini progresia bolilor creierului”, spune Stoll.