Capacitatea de a stimula funcția memoriei poate fi legată de ceea ce mâncăm, sugerează multe cercetări. Urmând un plan alimentar care oferă o selecție de grăsimi dietetice și o varietate de alimente vegetale, bogate în fitonutrienți, putem contribui la sănătatea mintală.
Fitonutrienții sunt substanțe din anumite plante despre care se spune că sunt benefice pentru sănătate și ajută la prevenirea anumitor boli.
Studiile arată că ceea ce este bun pentru inimă, poate fi la fel de bun și pentru creier. Deci, cel mai bun pariu pentru o sănătate de fier este renunțarea la grăsimile nesănătoase, potrivit AmericanMilitaryNews.
Alimente care stimulează memoria
Dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, pește, grăsimi sănătoase, ierburi sau semințe stimulează funcționarea memoriei. Iată tot ce trebuie să știți despre aceste alimente puternice:
De ce trebuie să consumați fructe
Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, care pot proteja creierul de daune oxidative și pot preveni îmbătrânirea prematură și demența. Afinele sunt o sursă bogată de antociani și alte flavonoide care pot îmbunătăți funcția creierului.
Strugurii sunt plini de resveratrol, un compus care stimulează memoria. Strugurii sunt bogați și în polifenoli, care pot promova funcția creierului.
Pepenele verde are o concentrație mare de licopen, un alt antioxidant puternic. De asemenea, pepenele este o sursă bună de apă, care aduce beneficii sănătății creierului. Chiar și un caz ușor de deshidratare poate reduce energia mentală, afectând memoria.
Avocado este un fruct bogat în grăsimi mononesaturate, care îmbunătățește funcția memoriei, ajutând la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge atunci când este consumat cu moderație.
Legumele sunt la fel de importante
Sfecla este bogată în nitrați, un compus natural care poate dilata vasele de sânge, permițând sângelui mai oxigenat să ajungă la creier.
Legumele cu frunze verzi sunt cunoscute pentru antioxidanții lor, cum ar fi vitamina C, și s-a dovedit că reduc pierderile de memorie asociate cu vârsta. De asemenea, sunt bogate în acid folic, care poate îmbunătăți memoria prin scăderea inflamației și îmbunătățirea circulației sângelui către creier.
Cerealele integrale și leguminoasele
Grâul, cușcușul din cereale integrale, năutul, ovăzul, cartofii dulci și fasolea neagră sunt exemple de carbohidrați complecși. Deoarece celulele creierului funcționează cu glucoză provenită din carbohidrați și nu stochează excesul de glucoză, au nevoie de o aprovizionare constantă cu ea. Carbohidrații complecși sunt un aliment preferat de creier, oferind o aprovizionare lentă și susținută de glucoză. Au nevoie de mai mult timp pentru a se metaboliza și sunt bogați în acid folic, vitamina B care stimulează memoria.
Fructele de mare
Peștii grași, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul, heringul, sardinele, sunt bogați în acizi grași Omega-3 foarte sănătoși pentru inimă. S-a demonstrat că îmbunătățesc memoria atunci când sunt consumați măcar de două ori pe săptămână. Acizii grași Omega-3 nu afectează colesterolul lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) și pot reduce trigliceridele.
Crustaceele – stridiile, midiile, scoicile, racii, creveții și homarii – sunt surse mari de vitamina B12, un nutrient implicat în prevenirea pierderii memoriei.
Grăsimi mai sănătoase
Uleiul de măsline oferă grăsimi mononesaturate, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL atunci când este folosit în locul grăsimilor saturate sau trans. Uleiul de măsline extravirgin este tipul cel mai puțin procesat, cu cele mai mari niveluri de compuși antioxidanți protectori.
Nucile sunt o sursă de acizi grași omega-3, care scad trigliceridele, îmbunătățesc sănătatea vasculară, ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduc coagularea sângelui.
Ierburile și semințele
Semințele de cacao sunt o sursă bogată de antioxidanți flavonoizi, care sunt deosebit de importanți în prevenirea daunelor cauzate de colesterolul LDL, protejarea mucoasei arteriale și prevenirea cheagurilor de sânge. Conțin și arginină, un compus care crește dilatarea vaselor de sânge.
Rozmarinul și menta fac parte din aceeași familie de plante medicinale. S-a demonstrat că rozmarinul crește fluxul de sânge către creier, îmbunătățind concentrarea și memoria. Și menta îmbunătățește memoria.