Care sunt cele mai bune motive pentru a investi în artă?

Arta a fost întotdeauna considerată un element cu o multitudine de funcții. Arta a servit de-a lungul timpului ca piesă de decor, imagine și element glamour, investiție, colecție... Dacă vrei să știi cum să începi o colecție de artă sau de ce să investești în obiecte de acest tip, ești la locul potrivit. În acest articol ne vom concentra asupra principalelor motive pentru care este indicat să investim în artă. Deci vrei să investești în artă? Citește mai departe!

În ultimii ani, investițiile în artă au crescut cu ritmuri amețitoare. Deși poate nu crezi, însă China este astăzi principala țară investitoare atât calitativ, cât și cantitativ în obiecte de artă. Piața din Orientul Mijlociu reprezintă o altă piață care a început să investească masiv în obiecte de artă, mai ales în ultimul deceniu. Cei din țările arabe investesc în principal în picturi, pe care fie le expun în palatele lor, fie în muzee private.

Și, crede-ne pe cuvânt: dacă arta nu ar merită, acești oameni de afaceri cu un simț nativi nu și-ar arunca banii pe fereastră. Investiția în artă pentru ei înseamnă să câștigi o reputație globală și să te diferențiezi de mult alții. Colecționarii și investitorii în artă cumpără orice, de la arta clasică și renascentistă, la artiști mai contemporani, dar renumiți.

Aceste motive sunt aplicabile în acelaşi mod persoanelor fizice, deşi este adevărat că acestora din urmă le poate fi puțin mai greu să facă o investiție de gen…dar nu imposibil.

Motive pentru a investi în artă

Operele de artă sunt un atu. Reprezintă oricând o moneda de schimb deoarece sunt printre puținele bunuri materiale care nu își pierd din valoare odată cu vechimea (spre deosebire de imobile, vehicule). În plus, există suficiente locuri inclusiv în țara noastră unde poti amaneta sau chiar cumpara tablouri de valoare.

Profitabilitatea medie a operelor de artă este din ce în ce mai mare. Este adevărat că arta clasică și cea a marilor maeștri este o valoare mai sigură, întrucât arta contemporană, fiind mai recentă, este mai puțin consolidată și este mai susceptibilă la variațiile de preț și de evaluare, dar asta nu înseamnă să nu investim și în picturi mai recente.

Investiția în artă este încă o opțiune pentru fondurile de investiții, instituții și persoane fizice. Iar când vorbim despre persoane fizice, nu ne referim doar la cei cu averi considerabile, ci ne referim la oameni obișnuiți care au decis că nu sunt dispuși să-și asume riscul de a investi în alte opțiuni volatile și nici nu sunt dispuși să împrumute bani. Arta este un activ sigur, care cu greu își pierde valoarea și care tinde să câștige valoare în timp și chiar foarte semnificativă.

Prin urmare, îți recomandăm să nu investești doar în artiști apreciați, ale căror profituri sunt de obicei mai sigure, ci investește mai ales în tineri artiști valoroși care te inspiră și a căror carieră ți se poate părea interesantă. Dacă nu ești expert, pentru aceasta este întotdeauna recomandabil să ceri sfatul experților, care au experiență în artă. Partea bună este că, dacă mergi la o casă de amanet unde există și tablouri ce pot fi vândute, vei avea parte de o evaluare corectă și specializată.

Investiția în artă trebuie să fie întotdeauna luată în considerare pe termen mediu și lung, întrucât reevaluarea unui artist și a operei sale se realizează de obicei puțin câte puțin, pe măsură ce artistul este recunoscut la nivel național și internațional, prin expunerea lucrărilor sale în galerii, expoziții și prin participarea la concursuri.

Tocmai din acest motiv speculanții nu găsesc prea atractivă (cel puțin nu în țara noastră) această piață și din acest motiv prețurile artiștilor nu suferă fluctuații, ceea ce este foarte liniștitor pentru acei care doresc să cumpere tablouri. În plus, s-ar putea spune în acest caz că investiția în picturi este și o investiție pe termen lung în locuința ta, deoarece cel mai obișnuit lucru este să expui lucrarea dobândită în casă, astfel încât nu numai tu și familia ta să vă bucurați de artă, dar și prietenii și vizitatorii tăi o pot face.

Arta, spre deosebire de majoritatea investițiilor, este un atu valoros în sine, adică prezența ei stârnește emoții, dezbateri, discuții și senzații nesfârșite care pot fi diferite în funcție de persoană care o observă. Evaluarea unei lucrări depinde nu doar de elemente fixe și cunoscute (cum ar fi valoarea unui apartament), ci și de senzațiile care se transmit cumpărătorului. Un cumpărător poate aprecia opera foarte diferit față de ceilalți, ținând cont doar de ceea ce inspiră atât opera, cât și artistul care a realizat-o.

De fapt, de multe ori, investitorul decide să nu revândă opera pentru că plăcerea pe care i-o oferă, aceea de a contempla lucrarea sau de a o expune în colecția personală, depășește cu mult valoarea monetară a piesei.

Numeroși miliardari prin achiziționarea și investiția în picturi și alte elemente artistice urmăresc să se alăture clasei sociale înalte, înțelegând că aceasta nu este numai clasa care deține sume mari de bani, ci este acea clasă care are obiceiuri și comportamente desăvârșite. Din punct de vedere istoric, cumpărarea operelor de artă a aparținut unei clase bogate, cu un grad ridicat de cultură și educație peste medie.

Astăzi, grație instituțiilor publice și private, oricine poate participa la o multitudine de manifestări și expoziții culturale, dar în trecut doar cei aparținând „sferelor înalte” erau invitați la evenimente de acest tip.

Arta este adesea văzută de o mare parte a societății ca un element de distincție și statut social. Mulți oameni decid să aibă acasă opere de artă pentru a-și arăta gustul pentru artă și cultură. Alții pentru a avea oricând o moneda de schimb. Tu de ce prețuiești operele de artă?