Care sunt cele mai bune ouă, cele albe sau cele maro? Care este diferența

oua

SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt cele mai bune ouă pentru fiert. Ofertele de ouă de la magazinele alimentare devin din ce în ce mai diversificate. Pe care ar trebui să le alegi?

Cu o mulțime de etichete care variază, până la gradul AA și gradul A, poate fi dificil să știi care ouă sunt cea mai bună opțiune. De multe ori s-a spus că cele cu coajă maro sunt mai sănătoase și mai bune pentru că provin de la găini crescute într-un mediu natural și cu mâncare bio, dar cercetătorii au ajuns la cu totul altă concluzie.

Culoarea cojilor nu are niciun efect asupra gustului. „Valoarea nutritivă și gustul oului depind mai mult de condițiile de viață ale găinilor, cum ar fi dieta și accesul la aer liber.

Ce determină culoarea cojii unui ou

Potrivit fermierei Ingrid Abraham care crește găini de peste 30 de ani, „culoarea cojilor de ouă este determinată de rasa de găini care le depune”. De exemplu, una dintre cele mai frecvente rase pentru producția de ouă este rasa Leghorn. 

Există, de asemenea, găini Rhode Island Red, o altă rasă populară, care depune ouă mari, maro. Aceste noi rase sunt hibrizi ai mai multor rase existente, selectate pentru a îndeplini calități specifice precum temperamentul, culoarea cojii de ou, producția de ouă sau calitatea cărnii.

Ouăle de culori diferite au gust diferit?

Culoarea cojilor de ouă nu are niciun efect asupra gustului lor. „Valoarea nutritivă și gustul oului depind mai mult de condițiile de viață ale găinilor, cum ar fi dieta și accesul la aer liber”, spune Abraham. Timpul petrecut căutând hrană și zgâriind solul pentru a căuta viermi și insecte adaugă diversitate dietei lor. De fapt, conform unui studiu realizat de Mother Earth News, puii cărora li se oferă spațiu pentru a se hrăni în aer liber depun ouă mai sănătoase”, explică ea.

„Așa cum hrăniți solul pentru a avea cele mai bune plante, hrănirea găinilor cu o dietă completă va avea ca rezultat ouă mai bune”, susține Abraham.

Ea constată că există o „diferență uriașă de aromă” între ouăle proaspete de fermă și cele de pe rafturile magazinului local. Ouăle proaspete de fermă sunt cele mai bune.

În mod surprinzător, culoarea cojilor de ouă nu contribuie la valoarea nutritivă sau la aroma lor; corespunde doar rasei de găini. Dieta găinilor are o influență mai mare asupra calității ouălor, ceea ce înseamnă că merită să plătiți mai mult pentru ouăle de la o fermă locală.

Genetica joacă un rol important în definirea culorii

Culoarea ouălor, fie că este albă, fie că este maro, este determinată în primul rând de genetică. Și acesta nu este singurul factor care influențează, ci și alte lucruri printre care se numără mediul în care sunt crescute găinile.

De asemenea, hrana și nivelul de stres pot afecta culoarea cojii. Acești factori fac ca nuanța pe care o au produsele să fie mai deschisă sau mai închisă. În plus, rasa păsărilor este foarte importantă.

Culoarea ouălor poate diferi în funcție de rasa găinilor. Potrivit site-ului Healthline.com, găinile din rasa White Leghorn fac ouă cu coajă albă, în timp ce păsările Plymouth Rocks și Rhode Island Reds depun ouă cu coajă maro.