Cele mai bune pensii din Europa

Pensiile legate de câștiguri constituie în mare parte sursa principală de venit pentru europenii cu vârsta de 65 de ani și peste.

Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre locuitorii UE cred că vor avea destui bani pentru a trăi confortabil pe perioada pensionării. În multe țări, acest nivel de încredere scade la 30% sau chiar mai puțin.

Protejarea persoanelor în vârstă împotriva sărăciei este o funcție-cheie a sistemelor de pensii.

Pensia pentru limită de vârstă reprezintă plăți periodice destinat menținerii veniturilor beneficiarului după pensionarea la vârsta legală sau standard sau pentru sprijinirea veniturilor persoanelor în vârstă (exclusiv în cazul în care plățile se fac doar pentru o perioadă limitată).

Potrivit Euronews, există disparități uriașe în ceea ce privește pensiile în Europa. După cum arată Eurostat, pensiile pentru limită de vârstă din Europa variază semnificativ, atât în ​​termeni nominali, cât și în ceea ce privește standardele puterii de cumpărare (PPS). Pentru a simplifica datele, Euronews Business a convertit veniturile anuale din pensii în sume lunare, împărțindu-le la 12 luni.

Islanda a raportat cea mai mare medie -2.762 euro, în timp ce Albania a avut cea mai mică – 131 euro

În 2021, cheltuielile lunare medii brute cu pensiile pentru limită de vârstă per beneficiar în UE au variat foarte mult, de la 2.575 euro în Luxemburg, până la 226 euro în Bulgaria, media UE situându-se la 1.224 EUR.

Conform Asociației Europeană de Liber Schimb (AELS), Islanda a raportat cea mai mare medie, de 2.762 euro, în timp ce Albania a avut cea mai mică – 131 euro.

„Patru mari state din UE” și țările nordice, peste media pensiilor din UE

Pensia pentru limită de vârstă per beneficiar a depășit media UE în toate țările „Big Four” din UE. Italia a raportat cea mai mare pensie, la 1.561 de euro, în timp ce Franța, Spania și Germania au prezentat cifre aproape identice, fiecare în jur de 1.450 de euro.

România a raportat o pensie de 382 euro, în urma ei aflându-se doar șase state – Muntenegru – 291 euro, Serbia – 276 euro, Turcia – 255 euro, Bosnia Herzegovina- 237, Bulgaria – 226 euro și Albania – 131 euro.

Și țările nordice au avut performanțe mari, pensiile medii pentru limită de vârstă depășindu-le pe cele ale ”Big Four” .

Țările balcanice înregistrează cele mai mici pensii

Cele mai mici pensii sunt în țările balcanice. Cheltuielile medii cu pensiile pentru limită de vârstă în Luxemburg au fost de aproape 11 ori mai mari decât cele din Bulgaria, evidențiind disparități semnificative.

Chiar și luând în considerare Luxemburgul ca valoare anormală, media UE a rămas, totuși, de aproape șase ori mai mare decât cea înregistrată în Bulgaria.

O parte din disparități pot fi atribuite nivelurilor variate ale prețurilor din statele membre UE, deoarece Eurostat observă că, în general, costul total al vieții diferă semnificativ în întreaga regiune.

UE
SURSA FOTO: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Disparitățile se reduc semnificativ în termeni PPS

Analizând standardele puterii de cumpărare (PPS), o unitate monetară artificială care se ajustează pentru diferențele de nivel de preț între țări, se constată că disparitățile scad semnificativ.

În termeni PPS, pensia medie pentru limită de vârstă variază de la 437 euro în Bulgaria, la 1.681 euro în Luxemburg. Asta înseamnă că un pensionar din Luxemburg a primit o pensie brută de aproape patru ori mai mare decât unul din Bulgaria.

Potrivit sondajului Eurobarometru 2023 realizat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), doar 42% dintre consumatorii din UE cred că vor avea destui bani pentru a trăi confortabil pe perioada pensionării. Nivelurile de încredere arată variații semnificative între țări, Luxemburg (61%), Țările de Jos (59%) și Danemarca (58%) raportând cea mai mare încredere.

În schimb, cele mai scăzute niveluri de încredere sunt observate în România (37%), Letonia (23%), Slovenia (27%) și Polonia (28%).

Pensii vs încredere în pensionare

Euronews Business a găsit o corelație puternică pozitivă între nivelul de încredere financiară în perioada pensionării și valoarea pensiei lunare pentru limită de vârstă.

Această corelație indică faptul că nivelurile mai ridicate de încredere sunt predominante în țările cu pensii mai mari, în timp ce încrederea tinde să scadă în locurile cu sume mai mici ale pensiilor.

Parlamentul European subliniază riscul sărăciei la bătrânețe

Grupurile de experți au înaintat o serie de recomandări pentru a consolida atât sustenabilitatea, cât și adecvarea sistemelor de pensii ale UE, conform informării Parlamentului European.

„Modul în care sunt concepute în prezent sistemele de pensii lasă un număr tot mai mare de persoane expuse riscului de sărăcie la bătrânețe. Această tendință este contrară eforturilor UE de a reduce sărăcia”, se avertizează în briefing.