Care sunt cele mai căutate vinuri românești
Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată promovării exclusiv a vinului românesc, cele mai căutate soiuri în mediul virtual sunt Busuioaca de Bohotin și Fetească Neagră.
În contrast, soiurile mai puțin cunoscute, cum ar fi Mustoasa de Măderat și Zghihara de Huși, ocupă poziții mai joase în clasament, conform unui comunicat al Wines of Romania, platforma responsabilă pentru analiză.
Mai mult de jumătate dintre căutările online pentru soiurile românești în ultimul an au fost concentrate pe trei soiuri principale: Busuioaca de Bohotin (22%), Fetească Neagră (18%) și Fetească Regală (14%). Conform aceleiași surse, preferințele de căutare online coincid cu ale producătorilor români în ceea ce privește suprafețele cultivate.
Datele furnizate de ONVPV și analizate de Wines of Romania indică faptul că în 2023 Busuioaca de Bohotin a înregistrat cea mai mare creștere a suprafeței de cultivare, de aproximativ 16%, ajungând la peste 900 de hectare. De asemenea, Feteasca Neagră a înregistrat o ușoară creștere în suprafețele cultivate, în timp ce Feteasca Regală și-a consolidat poziția de cel mai cultivat soi românesc.
Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania, a declarat că atât Busuioaca de Bohotin, cât și Feteasca Neagră sunt soiuri care câștigă rapid inimile consumatorilor. Popularitatea lor în creștere se datorează atât promovării intense cât și investițiilor făcute de producători în ultimii ani. Accesibilitatea sporită și diversitatea sortimentelor, de la vinuri seci la demidulce, contribuie de asemenea la această tendință. Ardelean a subliniat că educația consumatorilor joacă un rol crucial în promovarea vinurilor autohtone.
Care sunt perioadele în care cresc căutările online de vin
Topul căutărilor online este completat de Tămâioasă Românească și Grasă de Cotnari, în timp ce soiuri mai puțin cunoscute precum Cadarca, Zghihara de Huși și Mustoasa de Măderat înregistrează cel mai mic interes pe Internet.
Analiza arată că cele mai multe căutări legate de vinurile românești provin din București, reprezentând peste 30% din total. Urmează județele Cluj, Timiș, Prahova și Iași.
Perioadele de sărbătoare și mini-vacanțele sunt momentele care generează cele mai mari creșteri în căutările online, intervalul dintre Crăciun și Anul Nou fiind perioada cu cele mai multe căutări de vinuri. Alte momente cheie sunt Paștele, mini-vacanța de 1 Decembrie, mini-vacanța de Sfânta Maria și Ziua Îndrăgostiților.
Wines of Romania este un proiect 100% privat fondat de Marinela Ardelean, expert în vin și co-organizator al festivalului RO-WINE. Platforma reprezintă un univers digital dedicat vinurilor autohtone, aducând împreună iubitorii de vin, achizitorii, producătorii și investitorii din domeniu.