Care sunt cele mai competitive regiuni din UE

Lucrarea “Indexul Competitivității Regionale (ICR)”, publicată de Comisia Europeană, confirmă situația foarte modestă de ansamblu a competitivității regiunilor din România, cu toate că, față de 2013, s-a înregistrat un ușor progres și că există foarte mari inegalități între regiunile din România, spune Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, în cadrul unei conferințe organizată de CNIPMMR.

Bucureștiul – regiunea cea mai dezvoltată din România – este plasată în a doua treime a clasamentului general UE (locul 161), dar are o pozitie sensibil mai bună din punct de vedere al inovarii (89) esențială pentru dezvoltare, în timp ce două dintre regiunile României sunt pe ultimele locuri în UE, explică prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu. În opinia sa, România are nevoie stringentă de o strategie și de măsuri rapide de creștere a competitivității naționale și regionale axate pe investiții, creșterea productivității muncii, inovare și  dezvoltarea infrastructurii. În vreme ce, mediul de afaceri, care este factorul determinant al dezvoltării si creșterii competitivității, trebuie să fie îmbunătățit cu prioritate, situând în prim plan diminuarea corupției și birocrației, amplificarea predictibilității legislației și fiscalității și introducerea prevenției în relațiile administrației de stat cu agenții economici și populația.

Ce spune Indexul?

În peste 70% din situații, competitivitatea regională a rămas neschimbată din 2013, în timp ce aproximativ 8% din regiunile UE prezintă o îmbunătățire. Vorbim despre Austria, Republica Cehă, Germania, Polonia, România și Slovacia. Totodată, 47 de regiuni, adică în jur de 18%, au scăzut la o treaptă inferioară de dezvoltare: Cipru și unele regiuni din Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Suedia. Londra și localitățile învecinate sunt cele mai competitive regiuni din Uniunea Europeană, iar cele mai p uțin competitive sunt cele din Grecia, Bulgaria și România. În ceea ce privește situația pe regiunile României, București – Ilfov se clasează pe primul loc cu un scor de 45,41 ocupând astfel locul 161 din 263 regiuni UE, urmată de regiunea de Vest (13,17) și Nord Vest (11,90). Celelalte 5 regiuni au obținut un scor de sub 10 puncte, respectiv Centru (8,2), Nord Est (6,3), Sud – Muntenia (5,6), Sud-Vest Oltenia (5,5) și Sud-Est (0,07), aceasta din urmă fiind pe ultimul loc din UE. Conform anexei studiului referitoare la clasamentul celor 263 regiuni ale UE legat de infrastructură, pe primele locuri în România se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 175, urmată de Sud Muntenia (203) și regiunea Vest și Centru (232). 

Din punct de vedere al eficienței pieței muncii, pe primele locuri se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 107, urmată de Sud Muntenia (144) și regiunea Nord Est (173).

Clasamentul UE, referitor la inovare, arată că pe locurile fruntașe se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 89, urmată de Vest (207) și Centru (248).