Care sunt cele mai mari 3 temeri ale românilor? Primele două ar fi trebuit de fapt să îi bucure

Studiile realizate de specialiști au arătat care sunt primele 3, cele mai mari temeri ale românilor. Cu toate că, două dintre ele ar trebui să îi bucure pe români, aceștia au declarat că, de fapt, îi sperie și îi neliniștește. Care sunt fricile cetățenilor români?

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, trei dintre cele mai mari temeri ale românilor sunt invitația la nuntă, apariția unui copil și apariția unei boli. Cei care au fost intervievați spun că motivul este strict financiar, mai ales că pentru oricare dintre cele trei menționate sunt necesare extra cheltuieli.

Studiul arată că 47% din oameni se tem de cheltuielile medicale, iar cei mai afectați sunt vârstnicii, locuitorii Olteniei şi Munteniei. De asemenea, 17% dintre cei cărora li s-a luat interviu au spus că invitația la un eveniment produce o adevărată gaură în buget. Cei mai afectați la această categorie sunt moldovenii, dobrogenii şi ardelenii.

În Bucovina există, de exemplu, un obicei ca nunțile să fie făcute cu foarte mulți oameni, uneori sunt și până la 700 de invitați și nașii sunt foarte importanți. Se practică ca numărul de nași să fie cât mai mare. Uneori ajunge și la 10 perechi de nași.

Având în vedere că majoritatea oamenilor țin evidența cheltuielilor și calculează fiecare bănuț în parte, nu este de mirare că astfel de evenimente neprevăzute îi sperie. Apariţia unei boli sau necesitatea unui tratament medical de urgenţă creează stări de neliniște pentru cei mai mulți dintre români, dar mai ales pentru cei bătrâni.

Ce spun specialiștii?

Constantin Crăițoiu, sociolog: Nu mai e sănătatea pe primul loc. Tratementele medicale care în general sunt foarte scumpe și la stat sunt scumpe când oamenii se gândesc că trebuie să dea șpagă și nu au nici medicamente.

Specialiștii spun că și decizia de a avea un copil sperie pe cei mai mulți dintre români, pentru că este considerată o cheltuială în plus, ce poate destabiliza bugetul familiei.

Constantin Crăițoiu, sociolog: Modelul românului este să termini studiile și după aia faci copil, iar asta economic se întâmplă pe la 30 de ani, 30 plus.

Statistic vorbind,  9% dintre tineri se tem de naşterea unui copil, din cauza costurilor pe care le implică creşterea şi educarea lui.