Chiar dacă este dificil să rezişti atracţiei oferite de oportunităţile de creştere din aceste ţări, conducerea unei afaceri în aceste zone este departe de a fi o treabă uşoară.
Am întocmit o listă cu zece ţări, din 50 cele mai mari economii ale lumii, în care este dificil să faci afaceri. Topul se bazează pe studiul Băncii Mondiale „Ease of Doing Business“, care include 183 de ţări. Ierarhizarea a ţinut cont de zece indicatori principali, printre care se numără uşurinţa cu care se poate deschide o nouă afacere, obţinerea autorizaţiilor de construire, nivelul taxelor sau legile de protecţie a investitorilor.
Investiţiile Străine Directe pe 2010 sunt obţinute de la Conferinţa Naţiunilor Unite pe Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), în timp ce PIB-ul provine din datele Băncii Mondiale.

10. Argentina
PIB 2010: 388 mld. dolari
ISD 2010: 6,3 mld. dolari

Argentina este una din trei ţări sud-americane care se află în această listă. Din cei zece indicatori cheie, Argentina are cel mai scăzut nivel când vine vorba de acordarea de permise pentru construcţii noi. Durează circa un an să obţii o autorizaţie, în comparaţie cu o medie de circa şapte luni la nivelul Americii Latine şi Caraibe. Începerea unei afaceri în Argentina durează 26 de zile.

9. Rusia
PIB 2010: 1,5 mii mld. dolari
ISD 2010: 41,2 mld. dolari

Rusia este locul în care conectarea la reţelele de electricitate durează cel mai mult din lume, în jur de nouă luni şi jumătate, aproape dublu faţă de timpul necesar în restul ţărilor din Estul Europei şi Asia Centrală. Rusia ocupă printre ultimele locuri şi la comerţul exterior. Durează de trei ori mai mult să exporţi ceva din Rusia, comparativ cu media ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

8. Brazilia
PIB 2010: 2,1 mii mld. dolari
ISD 2010: 48,4 mld. dolari

Brazilia are printre cele mai împovărătoare taxe între marile economii ale lumii, de circa 37% din PIB. Firmele îşi petrec circa 2.600 de ore pe an, echivalentul a trei luni şi jumătate, pentru a-şi depune formularele pentru taxe în Brazilia. Companiile petrec circa 470 de zile, în care trebuie să treacă prin 17 proceduri, pentru a obţine un permis de construcţie, mai mult decât triplul timpului mediu necesar în ţările OECD.

7. Indonezia
PIB 2010: 706,6 mld. dolari
ISD 2010: 13,3 mld. dolari

Este nevoie de o lună şi jumătate pentru a pune bazele unei firme noi în Indonezia, de aproape trei ori şi jumătate peste timpul mediu necesar în ţările OECD. Racordarea la electricitatea în a patra cea mai populată ţară a lumii durează cu 20 de zile mai mult decât în restul ţărilor din Estul Asiei şi Pacificului.

6.India
PIB 2010: 1,73 mii mld. dolari
ISD 2010: 24,6 mld. dolari

Durează, în medie, aproape patru ani să treci prin furcile caudine ale justiţiei în conclictele comerciale, în comparaţie cu trei ani în restul ţărilor din Sudul Asiei şi peste un an, în medie, pentru ţările din OECD. Obţinerea unei autorizaţii de construire durează circa şapte luni şi jumătate.

5. Nigeria
PIB 2010: 194 mld. dolari
ISD 2010: 6,1 mld dolari

Durează aproape trei luni să treci prin cele 13 procenduri necesare pentru înregistrarea unei proprietăţi, comparativ cu o lună cât este necesar în ţările OECD. Comerţul cu petrol a înteţit violenţele şi corupţia din delta nigeriană, unde giganţii din energie, inclusiv Royal Dutch Shell, au fost forţaţi de multe ori să îşi închidă producţia din cauza hoţilor de petrol. Majoritatea populaţiei trăieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi şi este expusă unui nivel periculos de poluare.

4. Filipine
PIB 2010: 199.6 mld. dolari
ISD 2010: 1,7 mld. dolari

Investitorii străini sunt îngrijoraţi de instabilitatea sistemului legal din Filipine, de violenţe şi birocraţie. Ţara se plasează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte timpul necesar începerii unei afaceri noi şi rezolvării unui caz de insolvenţă, care durează peste cinci ani şi jumătate, comparativ cu media de un an şi şapte luni din ţările OECD.

3. Algeria
PIB 2010: 159,4 mld. dolari
ISD 2010: 2,3 mld. dolari

Algeria este pe ultimele locuri când vine vorba de startul unei afaceri noi, racordarea la electricitate, înregistrarea proprietăţilor şi depunerea declaraţiilor fiscale. Durează 48 de zile pentru a intabula un imobil în Algeria, comparativ cu circa o lună, în medie, pentru ţările OECD. Obţinerea unei conexiuni la reţeaua de electricitate durează mai mult de cinci luni, comparativ cu două luni şi jumătate cât durează în restul Africii de Nord şi în Orientul Mijlociu.

2. Ucraina
PIB 2010: 137,9 mld. dolari
ISD 2010: 6,5 mld. dolari

În Ucraina ai nevoie de 27 de zile pentru a-ţi plăti taxele, care au o pondere de 57% din profitul companiei. Obţinerea unei autorizaţii de construire durează mai mult decât dublul zilelor necesare în ţările OECD.

1. Venezuela
PIB 2010: 387,8 mld. dolari
ISD 2010: 1,4 mld. dolari

Firmele îşi petrec 864 de ore pe an la plata taxelor în Venezuela, mai mult decât dublu decât în restul ţărilor din America Latină şi Caraibe. Chiar dacă dispune de una din cele mai mari rezerve de petrol şi gaze naturale din lume, majoritatea venezuelenilor trăiesc în sărăcie. Revoluţia socialistă condusă de preşedintele Hugo Chavez a adus reforme radicale, printre care naţionalizarea majorităţii economiei, în special sectorul energetic, şi controlul monedei.

SURSA: CNBC