Pe ce loc este Armata Română

Site-ul Global Firepower a publicat o listă actualizată a celor mai puternice armate din lume și din UE (Uniunea Europeană), iar Armata Română este aproape de primele 10 locuri. Începând cu declanșarea războiului din Ucraina, tot mai multe țări au investit în înarmare.

România se numără printre aceste țări. Armata Română s-a clasat pe locul 47 în clasamentul din acest an al celor mai puternice armate din lume. Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, putem spune că nu stăm nici rău, nici prea bine.

Italia ocupă prima poziție, cu un scor de 0,1863 (unde 0,0000 este considerat „ideal”). Pe locul doi se află Franța, cu un scor de 0,1878, urmată îndeaproape de Germania, care se clasează pe locul trei, cu un scor de 0,2847. Spania se situează pe locul patru în această ierarhie.

În ultimul clasament, România se află pe locul 11, având un scor de 0,7712. Cele trei poziții de la sfârșitul listei au fost ocupate în ordinea următoare: Irlanda, cu un scor de 1,8779, Letonia, cu un scor de 1,991, iar Luxemburg ocupă ultimul loc, având un scor de 2,1458.

Indexul Global Firepower pentru anul 2024 este realizat începând din 2006. Rezultatul final este prezentat sub formă numerică, unde o valoare mai apropiată de 0 indică o forță militară mai puternică.

Republica Moldova este ultima la nivel mondial

La nivel mondial, după cum spuneam, Armata Română este pe locul al 47-lea, între Chile (46) și Republica Cehă (48). România are personal militar total de 132.000 (dintre care 50.000 de rezerviști). Deține 146 de aeronave (dintre care 30 de avioane de luptă și 61 de elicoptere), 413 tancuri, 15.836 de vehicule blindate și 45 de nave.

Potrivit raportului, țările cu cele mai slabe armate din lume sunt Buhtan (145), Benin (144) și Republica Moldova (143).

Clasamentul Global Firepower privind puterea militară în 2023 clasifică armatele a 145 de națiuni, cântărind o serie de factori diferiți, cum ar fi volumul și gradul de sofisticare a echipamentelor, finanțele, geografia și resursele.

Clasamentul ia în considerare factori precum volumul de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și situația financiară, geografia și resursele disponibile, informații care pot fi imperfecte. În special, clasamentul evaluează armatele doar din punct de vedere convențional, trecând cu vederea capacitatea de atac nuclear a unei țări

Global Firepower pretinde că utilizează peste 60 de factori pentru a genera un PowerIndex. Un scor mai apropiat de zero indicând o armată mai puternică. (Global Firepower nu explică exact cum anume sunt cântăriți factorii unul față de celălalt sau cum funcționează „formula sa internă”).