Din ce sunt făcute, de fapt, chipsurile

Din ce sunt făcute, de fapt, chipsurile. Dragoș Pătraru a discutat despre efectele dăunătoare ale chipsurilor asupra sănătății.

Jurnalistul a atras atenția asupra ingredientelor din chipsurile comerciale și subliniază efectele negative pe care acestea le au asupra sănătății. El a făcut referire la opiniile unui expert britanic în domeniul sănătății și al științei, care a tras un semnal de alarmă privind riscurile consumului acestor produse.

Dragoș Pătraru a explicat că, potrivit expertului britanic, consumul zilnic al unei pungi de chipsuri este echivalent cu a bea anual 5 litri de ulei, dar nu vorbim despre ulei de măsline extravirgin. Expertul a mai menționat că, la acea vreme, unul din trei copii englezi consuma zilnic o pungă de chipsuri.

În Regatul Unit, a spus jurnalistul, se consumau anual 6 miliarde de pungi de chipsuri, adică aproximativ 100 de pungi pe cap de locuitor pe an. Totodată, nu este vorba doar despre ulei, ci și despre cantitățile mari de sare, zahăr, grăsimi și alte ingrediente dăunătoare. În anii ’70, astfel de gustări erau văzute doar ca un moft.

„Dacă mănânci zilnic o pungă cu chipsuri e ca și când ai bea anual 5 litri de ulei și nu se referea la ulei de măsline extravirgin. La acea vreme, unul din trei copii englezi consuma zilnic o pungă de chipsuri.

Britanicii consumau 6 miliarde de pungi de chipsuri pe an, altfel spus, 100 de pungi pe om pe an. Însă nu e vorba doar despre ulei, ci și despre sare, zahăr, grăsimi și alte minuni.

În anii ’70, aceste gustări erau doar un soi de moft”, a explicat Pătraru în cadrul emisiunii „Starea Sănătății”, difuzată pe YouTube.

Dragoș Pătraru
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, George Călin

Principiul pe care l-a urmat industria

Jurnalistul a explicat că industria a urmat un principiu simplu: atunci când pui în gură ceva sărat și crocant, apare o explozie de arome. Dacă adaugi și grăsimi, rezultatul o senzație irezistibilă, care se datorează stimulării nervului trigemen, un nerv complex cu acțiune motorie și senzorială.

În limba engleză, această senzație este numită „mouthful”. Iar cu cât senzația este mai intensă, cu atât dorința de a o repeta devine mai puternică.

„Se consumau un cantități mici, greu cuantificabile. Industria a mers pe un principiu foarte simplu atunci când bagi ceva sărat, și crocant în gură, intervine o explozie de arome. Dacă adaugi și grăsimi, se ajunge la ceva ce în engleză se numește ‘mouthful’.

O senzație irezistibilă, care datorează acțiunii nervului trigemen, un nerv extrem de complex cu acțiune motorie și senzorială. Așadar, cu cât senzația e mai puternică, cu atât ne dorim mai mult s-o repetăm”, a explicat acesta.

Jurnalistul a făcut o analiză a mai multor branduri populare de chipsuri și a observat că, dintre toate, chipsurile Loto sunt cele mai puțin dăunătoare, având în compoziție doar cartofi, ulei și sare.