Experții spun că un ulei de gătit sănătos este cel care conține în special acizi grași mononesaturați sau omega 3. Uleiurile de gătit au praguri diferite la care încep să se descompună și să fumege, devenind un pericol pentru sănătate. De aceea, punctul de fum (temperatura la care uleiul se descompune) este un alt factor important.

Uleiurile de gătit au diferite puncte de fum și nu ar trebui folosite peste o anumită temperatură. Deci, în funcție de ceea ce gătim, cel mai sănătos ulei este acela care poate rezista la temperaturi ridicate, potrivit Gildshire. 

„Fiecare ulei are un punct de fum diferit”, explică nutriționista Noah Quezada. Este, de fapt, temperatura la care uleiul începe să se descompună și să elibereze compuși periculoși.

Cum ne ajută uleiul de gătit

Uleiul de gătit sănătos este acela bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate și sărac în grăsimi saturate și trans. „Oricare dintre acestea poate aduce beneficii sănătății atunci când înlocuiesc un ulei mai puțin nutritiv sau când sunt combinate cu un alt ulei”, afirmă Noah Quezada.

Asociația Americană a Inimii sugerează utilizarea uleiurilor cu mai puțin de patru grame de grăsimi saturate per lingură și fără grăsimi parțial hidrogenate sau trans.

Care sunt cele mai sănătoase uleiuri

Uleiul de soia a fost folosit în mod tradițional ca ulei vegetal. Uleiul de soia este compus în mare parte din grăsimi polinesaturate (61% grăsimi polinesaturate, 24% grăsimi mononesaturate și 15% grăsimi saturate). Uleiul de soia conține, de asemenea, omega-3, acestea fiind considerate lipide sănătoase pentru inimă.

Uleiul vegetal pe bază de soia are o aromă neutră și este extrem de versatil. Poate fi folosit pentru prăjit, precum și pentru sosuri.

Uleiul de măsline

Potrivit dieteticianului Danna Hannes, uleiul de măsline extravirgin este de obicei recomandat pentru gătit, deoarece are un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase. Acestea sunt antiinflamatoare și ajută la reducerea colesterolului LDL.

„Cu toate acestea, deoarece are un punct de fum scăzut, este bine să fie folosit ca dresing la salată, pentru paste sau pentru o gătire la foc mic”, spune ea. „Are un punct de fum mai mic, deoarece conține mai multe microparticule din măsline”, explică ea.

Uleiul de măsline obișnuit este, de asemenea, hrănitor și conține grăsimi mononesaturate, dar nu este la fel de antiinflamator ca uleiul de măsline extravirgin, deoarece a fost procesat. „Deoarece poate fi folosit la o temperatură mai mare și are un punct de fum mai mare, este excelent pentru prăjire”, explică Hunnes.

Uleiul de arahide

Acest ulei mononesaturat sănătos, foarte popular în bucătăria asiatică, are un punct de fum ridicat și poate fi folosit pentru prăjire.

Uleiul din semințe de susan

Conține grăsimi polinesaturate (46%) și grăsimi mononesaturate (40%) și este folosit în mod obișnuit în bucătăria asiatică, indiană și în Orientul Mijlociu. Grăsimile saturate reprezintă restul de 14%. Nu este folosit pentru gătit, ci mai degrabă pentru aroma sa puternică. După deschiderea uleiului de susan, păstrați-l la frigider.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are un punct de fum ridicat de 520 de grade Fahrenheit (și nerafinat la 375 de grade). De asemenea, este bogat în grăsimi mononesaturate.

Uleiul de canola

Uleiul de canola are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un punct de fum de 400 până la 450 de grade. „Acest lucru îl face o alternativă fantastică pentru rețetele care necesită arome ușoare”, explică Quezada.

De ce anumite uleiuri de gătit sunt „nesănătoase”

Unele uleiuri sunt considerate nesănătoase deoarece conțin niveluri semnificative de grăsimi saturate și/sau nesaturate nesănătoase. „Cele mai nesănătoase sunt uleiurile parțial hidrogenate care se găsesc în unele alimente, deoarece conțin adesea grăsimi trans”, explică dieticianul John Adams.

„Grăsimile trans sunt grăsimi produse de om, produse prin adăugarea de hidrogen în uleiul vegetal”, adaugă acesta.