Există numeroși oameni dispuși să dea 10.000 de dolari pe o pizza sau 1.000 de dolari pe un sundae cu înghețată.

Caviarul sau trufele nu mai sunt demult ceva care să încânte papilele gustative ale bogaților, așa că acum pot degusta și altceva.

Iată care sunt unele dintre cele mai scumpe feluri de mâncare din lume și unde se prepară, potrivit gobankingrates.

1. ”Desertul pescarului pe pilon” – 15.000 de dolari, la The Fortress Resort and Spa, Sri Lanka

Dacă vreți să mâncați ceva special, în schimbul sumei de 15.000 de dolari, atunci acesta este, cu siguranță cel mai extravagant desert din lume. Preparat la cerere, cu cel puțin 24 de ore înainte, desertul conține cassata italiană aromată cu cremă irlandeză, servită cu un compot de rodie și mango.

Baza este un sabayon de șampanie, împodobit cu o piatră acvamarin de 80 de carate, așezat sub un pescar de ciocolată pe pilon (“Ritipanna” este termenul sinhalez pentru pescuitul pe piloni, o metodă străveche de pescuit, tradiționala, in Sri Lanka).

2. Pizza ”Louis XIII”, 9.075,12 dolari, Salerno, Italia

Vreți o pizza potrivită unui rege? Dacă sunteți super bogat, puteți să vă răsfațați cu piza ”Louis XIII”, unul dintre cele mai scumpe preparate din lume. Este făcută de Renato Viola, unul dintre cei mai buni maeștri în pizza din Italia.

Pizza conține toppinguri sofisticate, cum ar fi mozzarella di bufala, homar și caviar, toate aduse din diferite colțuri ale lumii. În plus, acest regal culinar este servit cu coniac Remy Martin Louis XIII și Champagne Krug Clos du Mesnil 1995.

3. Burgerul Golden Boy, 5.467 dolari, Olanda

Această chiftea prețioasă este creația chef-ului Robbert Jan de Veen din Olanda. Restaurantul său, De Dalton’s, din Voorthuizen, Țările de Jos, servește un burger cunoscut sub numele de „The Golden Boy”, făcut din carne de vită sută la sută Wagyu, caviar Beluga, crab, trufă albă și cheddar englezesc.

Burgerul este servit cu un sos special, făcut din cafea Kopi Luwak și whisky Scotch Macallan. Chifla este acoperiă cu foiță de aur și aluat de șampanie Dom Pérignon.

4. Omleta cu caviar, 1.000 de dolari, New York

Zillion Dollar Lobster Frittata poate părea ceva special în meniul restaurantului ”Norma’s” din New York, deoarece nu este un restaurant pentru bogați. Majoritatea produselor din meniu sunt undeva la 30 dolari.

Omleta de 1.000 de dolari include 10 uncii de caviar, ceea ce o face cea mai scumpă omletă intrată în Cartea Recordurilor. Pentru cei care nu își permit să plătească costul extravagant, există o omletă mai mică, cu doar 1 uncie de caviar, disponibilă pentru doar 100 dolari.

5. Cina de 2.000 de dolari de persoană – Ibiza și Dubai

Când ești bogat, poți plăti pentru o experiență culinară de trei ore cu aproape 1.700 dolari de persoană, mai mult decât cheltuiește, în medie, o familie din SUA, o lună întreagă, pentru mâncare.

Chef Paco Roncero a deschis restaurantul din Hotelul Hard Rock din Ibiza în 2014, creând un spectacol pentru ochi, urechi și papile gustative, oferind „performanța sa gastronomică” – muzică și artă combinate cu meniul care conține 15-20 de feluri.

6. Sundae Golden Opulence: 1.000 dolari, New York

Dacă aveți o mie de dolari de cheltuit și sunteți curios ce gust are un desert cu patru cifre, mergeți la Serendipity 3 din New York. În acest preparat, înghețata de vanilie tahitiană făcută din boabe de vanilie Madagascar este acoperită cu foiță de aur de 24 de karate, ciocolată cu foiță de aur, fructe confiate pariziene, trufe, caviar și multe altele.

Un astfel de sundae nu este servit într-un vas banal de sticlă, ci într-un bol de cristal Baccarat, pe care îl puteți lua acasă, ca suvenir. Acest preprat decadent trrbuie comandat cu cel puțin 48 de ore înainte.

7. Meniu fix cu prețuri între 580 și 872 dolari, Shanghai

Doriți o experiență culinară multi-senzorială? Bucătarul francez Paul Pairet a creat conceptul în 2012. Este un meniu cu 20 de feluri, acompaniat cu muzică tematică pentru fiecare fel, precum și cu spectacole impresionante de lumină.

Tuturor clienților li se servește aceeași mâncare, în același timp. Meniul se găsește la restaurantul Ultraviolet din China.

8. Cina Omakase, 750 dolari – New York

Dacă aveți bani, planificați două ore pentru o experiență sushi, de aproape 750 dolari, la acest restaurant din New York. Acest preț nu include taxele și băuturile.

Deși meniul se schimbă în mod regulat, aici se servesc cele mai bune preparate din bucătăria japoneză, creații ale chef Masayoshi Takayama.

9. Meniu la preț fix, 690 dolari, Paris

Chef Guy Savoy a deschis restaurantul în 2015, cu vedere la Luvru și Pont Neuf. În prezent, restaurantul parizian oferă un meniu la preț fix cu până la 13 feluri, descrise ca o sărbătoare de „texturi, culoare și aromă”.

Pretul nu include insa băuturile. Pentru suma de 690 de dolari de persoană, veți avea pe masă supă de rață, homar și anghinare cu trufe negre, pe lângă alte mâncăruri delicioase.

10. Meniu Kaiseki, 600,00 dolari – Kyoto, Japonia

La restaurantul Kyoto Kitcho Arashiyama din Kyoto, există mai multe meniuri cu preț fix din care puteți alege, dar cel mai costisitor este cel de 601,76 de dolari de persoană.

Meniul include cel puțin 10 feluri și runde de sashimi, mâncare la grătar și la abur, orez, legume și desert.