Kaspersky Lab, lider în furnizarea de soluţii pentru managementul securităţii informatice, a publicat statisticile referitoare la evoluţia ameninţărilor informatice în primul trimestru al anului 2011. Conform acestora, Japonia, Germania, Serbia, Cehia şi Luxemburg, sunt cele mai sigure ţări din care poţi naviga pe Internet.
Conform informaţiilor din analiza Kaspersky Lab, în primul trimestru al anului 2011, numărul atacurilor informatice pe web blocate de produsele companiei a fost de 254.932.299, iar 89% dintre website-urile care distribuiau malware erau localizate în doar 10 ţări.
Statele Unite ale Americii rămân pe primul loc în lista ţărilor care găzduiesc conţinut online periculos, fiind în creştere cu 1,7 procente. Volumul atacurilor web originar din China şi Germania se află în scădere cu 3,33%, respectiv 3,28%, comparativ cu trimestrul patru al anului trecut.
Utilizatorii cei mai expuşi la tentative de infectare via Internet au fost cei din Rusia şi Oman, unde, în primele trei luni ale anului, un computer era atacat în fiecare secundă. În lista ţărilor cu risc ridicat de infectare cu malware sunt incluse şi Irak, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Kazahstan.
La polul celălalt, ţările cu traficul de Internet cel mai sigur sunt Japonia, Germania, Serbia, Cehia şi Luxemburg.
În T1, soluţiile de securitate Kaspersky Lab au blocat cu succes 412.790.509 încercări locale de infectare a computerelor conectate la Kaspersky Security Network, majoritatea ţărilor expuse fiind din Asia şi Africa. De asemenea, în Top 10 al vulnerabilităţilor software exploatate există o singură breşă de securitate aparţinând produselor Microsoft, pe locul opt, pe când vulnerabilităţile Adobe au însumat cinci intrări, inclusiv pe locurile unu şi doi.
Ca tendinţe pentru perioada următoare, experţii Kaspersky Lab preconizează o creştere a atacurilor informatice care ţintesc telefoanele mobile inteligente, cu precădere cele cu sistem de operare Android. De exemplu, în T1 au fost identificate peste 50 de aplicaţii periculoase disponibile în magazinul online al Google, Android Market. Ca volum, malware-ul pentru telefoane mobile în general se va dubla în 2011, comparativ cu 2010.
O altă tendinţă este cea de intensificare a atacurilor care vizează organizaţii şi companii. Ultimele semnale indică faptul că grupuri mari de infractori cibernetici profesionişti şi-au schimbat focusul, de la infectarea în masă a computerelor utilizatorilor la atacuri direcţionate asupra marilor companii. Aceste schimbări presupun mai multe riscuri pentru hackeri, dar implicaţiile financiare sunt mult mai mari.
Sfârşitul trimestrului a adus şi o nouă versiune a celebrului GpCode, un troian extrem de periculos care criptează toate datele de pe hard-disk-urile computerelor infectate şi apoi cere o recompensă din partea proprietarului. Spre deosebire de variantele anterioare, noul GpCode suprascrie fişierele din computer cu date criptate, făcând imposibilă recuperarea lor. Interesant este că atacatorii nu au infectat în masă computerele cu acest cal troian, ci doar au atras atenţia asupra potenţialului pe care îl are, aşteptând, probabil, să-l utilizeze în atacuri cibernetice bine targetate.
Nu în ultimul rând, atacurile informatice prin intermediul reţelelor sociale, a blogurilor, site-urilor de torrente, YouTube, Twitter, Facebook se vor intensifica, datorită uşurinţei cu care utilizatorii acestor canale fac schimb de informaţii.