Care sunt cele mai tari saltele şi pentru cine sunt indicate?

Timpul de odihnă, în principal somnul, este o activitate care ocupă aproximativ 35% din viața fiecărei persoane, fiind un aspect deseori neglijat, în special în ceea ce privește salteaua pe care o au.

O saltea are o durată de utilizare estimată de aproximativ 7-8 ani în funcție de model, de fermitate și de calitatea materialelor utilizate. Multe persoane depășesc această perioadă fără să fie conștiente de consecințele pe care le poate avea asupra sănătății, fiind necesar că salteaua să fie înlocuită cât mai curând posibil.
În magazinele de specialitate, mai ales în cele online, se găsesc multe modele de saltele potrivite pentru orice persoană care dorește să își îmbunătățească calitatea somnului, dar mai ales pentru cei care se confruntă cu dureri de spate, stres și o postură inadecvată.

4 tipuri de saltele tari şi pentru cine sunt recomandate

Există multe tipuri de saltele, însă s-a dovedit că cele tari sunt cele mai benefice pentru sănătate, deoarece oferă o susținere mult mai bună a corpului, precum și o poziție corectă atunci când dormim. Cele mai populare astfel de modele sunt următoarele patru, care vin cu o serie de avantaje menite să ajute fiecare persoană.

Acestea se găsesc în multe dimensiuni la prețuri foarte avantajoase, mai ales pentru saltele de pat 120×200:

1. Saltele cu spumă memory

Saltelele din spumă cu memorie sunt realizate din poliuretan care se mulează pe forma corpului, iar după utilizare își revine ușor la forma inițială. Acestea sunt perfecte pentru cei cu dureri de spate sau articulare, deoarece oferă un suport uniform, distribuind greutatea corpului și reducând punctele de presiune mai eficient decât alte modele. Umerii și șoldurile pot suferi, mai ales dacă se preferă dormitul pe o parte, însă cu această saltea, acest aspect nu va mai fi o problemă.
Avantaje:
• Amortizează foarte bine mișcările, fiind o alegere perfectă mai ales pentru cupluri.
• Oferă susținere pentru coloana vertebrală.
• Majoritatea acestor modele au materiale hipoalergice, ceea ce reprezintă un plus pentru cei cu afecțiuni respiratorii.
Dezavantaje:
• Modelele cu spumă cu memorie pot reține căldura mai bine, ceea ce le face potrivite pentru iarnă, dar mai puțin confortabile pe timpul verii.
• În primele zile de utilizare, pot fi percepute anumite mirosuri datorită materialelor folosite pentru realizarea lor, însă după o anumită perioadă de timp, acestea dispar.

2. Saltele cu arcuri

Acestea sunt cele mai populare și întâlnite saltele în casele multor oameni, datorită prețurilor atractive, dar și din cauza fermității pe care o oferă. Sunt mai bine ventilate, fiind perfecte pentru cei care se confruntă cu probleme de transpirație excesivă pe timpul nopții.
Avantaje:
• Sunt mult mai răcoroase decât modelele cu spumă.
• Au o fermitate consistentă.
• Durabilitate ridicată și un preț foarte accesibil.
Dezavantaje:
• În timp, pot deveni zgomotoase datorită deteriorării arcurilor.
• Nu oferă un suport adecvat pentru toate poziţiile de somn, mai ales persoanelor care obișnuiesc să doarmă pe o parte.

3. Saltele din latex

Realizate din latex natural său sintetic, aceste saltele sunt cunoscute pentru durabilitatea lor, dar și pentru suportul ferm pe care îl oferă fiecărui utilizator. Dacă o persoană nu dorește să aibă senzația de afundare pe care modelele cu spumă o oferă, atunci aceasta este salteaua potrivită. Materialul este rezistent la acarieni și alți alergeni, fiind o soluție benefică și sănătoasă pentru cei cu afecțiuni respiratorii.
Avantaje:
• durabilitate mare;
• material ecologic și hipoalergic;
• potrivită pentru persoanele care se confruntă cu dureri de spate.
• au o durată de utilizare mult mai ridicată în comparaţie cu celelalte tipuri.
Dezavantaje:
• aceste saltele sunt unele dintre cele mai scumpe;
• anumite persoane nu se pot obișnui cu ele datorită fermității ridicate.

4. Saltele hibride

Modelele hibride sunt realizate din spumă cu memorie și arcuri, oferind cel mai bun echilibru între suport și confort. Acestea au un strat superior de 2, 3 sau 5 cm, urmat de stratul de arcuri pentru susținere.
Avantaje:
• Oferă o ventilare foarte bună și un confort corespunzător.
• Pot fi utilizate mai mult timp în comparație cu cele realizate exclusiv din spumă.
Dezavantaje:
• Prețurile pentru aceste modele pot fi mai mari decât cele ale altor tipuri.
• Există multe modele hibride, însă nu toate oferă aceleași performanțe, fiind necesar să fie testate pentru a o selecta pe cea potrivită.

Cum să alegi salteaua potrivită?

Având în vedere varietatea largă de opțiuni disponibile, atât ca dimensiuni, cât și ca fermitate și materiale, selectarea unui model potrivit poate fi o provocare pentru mulți. Totuși, cu puțină atenție, acest pas poate fi realizat rapid.
Exista oferte foarte bune de saltele, iar specialistii recomandă celor interesați să ia în considerare modelele de 120×200, deoarece prețurile pentru acestea sunt foarte avantajoase și pot fi utilizate atât de adulți, cât și de tineri, oferind mai mult spațiu de mișcare și confort.
1. Salteaua trebuie aleasă în funcție de poziția preferată de dormit;
2. Greutatea corporală contează, fiind necesar să fie luat în calcul și acest factor pentru a evita afundarea;
3. Selectarea saltelei în funcție de afecțiuni: dureri de spate, respiratorii, articulare și aşa mai departe.
Saltelele de pat au un anumit termen de utilizare, fiind adesea depășit de mulți, ceea ce poate duce la dureri de spate și alte afecțiuni, care uneori pot fi greu de remediat. Fiecare trebuie să evalueze atent starea saltelei pentru a o înlocui atunci când este cazul, pentru a avea parte de nopți liniștite, relaxante și mai puțin stresante, fiind astfel pregătiți mereu pentru o nouă zi.
1.