Care sunt cele mai vechi fructe din lume și pentru ce erau folosite
Care sunt cele mai vechi fructe din lume și pentru ce erau folosite? Oamenii de știință au încercat ani la rând să afle cele mai importante dovezi ale ale culturii preparării și consumului de alimente. Una dintre preocupările majore a fost descoperirea celui mai vechi fruct din lume.
Cercetătorii sunt de acord că alimentația majorității oamenilor din epoca antică consta în principal din fructe și legume. Vânătoarea și pescuitul necesitau instrumente și tehnici care încă nu fuseseră inventate. În jurul anului 200 î.Hr., romanii mâncau smochine, curmale, pere și struguri. Dar coșul cu fructe, în cele mai vechi timpuri, nu a fost mereu atât de diversificat, scrie Tastingtable.
Iată care sunt cele mai vechi fructe din lume, pe baza cercetărilor oamenilor de știință și a unor date existente în cele mai vechi texte, cum ar fi Biblia.
Mere și banane (1445-600 î.Hr.)
Un candidat la titlul de „primul fruct din lume” pare să fie banana. Bananele au apărut acum cel puțin 10.000 de ani în urmă în Indonezia de azi și în regiunile învecinate. Sunt menționate în mai multe scrieri grecești, latine și arabe și în Canonul budist Păli, din anul 600 î.Hr.
Alexandru cel Mare a scris că a văzut banane în timpul unei expediții în India, în anul 327 î.Hr. Termenul de „fruct interzis” al timpurilor biblice creștine pare a fi un candidat și mai bun pentru ”primul fruct din lume”. Cercetătorii Bibliei estimează că „Geneza” din prima parte a Bibliei, a fost scrisă între anii 1.445 î.Hr. și 1.290 î.Hr.
Prin urmare, mărul ar avea o vechime de cel puțin 3.000 de ani. Cu toate acestea, unele traduceri anterioare ale textului susțin că „fructul interzis” din care a mușcat Eva nu ar fi fost un măr, ci o lămâie. Multe picturi din epoca medievală înfățișează alungarea Evei din Grădina Raiului ținând în mână o lămâie.
Lămâile sunt una dintre cele patru specii menționate în celebrarea evreiască Sukkot, după Yom Kippur, iar fructul este menționat în textele religioase hinduse datând din anul 800 î.Hr. În antichitate, cedrul era mai apreciat pentru parfumul său decât pentru pulpa sa amară, în mare parte necomestibilă, și coaja groasă.
De-a lungul timpului, fructele asemănătoare lămâii au evoluat în alte soiuri moderne de citrice, evidențiind diferențele dintre cedri și lămâi. Și acesta este doar începutul.
Pere și rodii (5.000 î.Hr. până la 3.500 î.Hr.)
O echipă de cercetători francezi a examinat oasele, dinții și părul mumiilor egiptene din perioda 3.500 î.Hr. și 600 î.Hr. Conform studiului, publicat în Journal of Archaeological Science, în 2014, cercetătorii au reușit să descopere că egiptenii antici mâncau pere, pe baza concentrației mari de carbon derivat din materialul vegetal C3 găsit în oasele și țesuturile mumiilor.
Oricât de greu ar fi de crezut, chiar și aceste mumii au avut strămoși, iar acei strămoși mâncau alte fructe, chiar mai vechi. Rodiile datează din epoca bronzului (5.000-3.000 î.Hr.) și apar atât în Coran, cât și în Biblie. De asemenea, rodiile joacă un rol-cheie în mitul antic grecesc al Persefonei și al lui Hades, zeul Infernului, al lumii de dedesubt.
Cu nuanța magenta și textura care declanșează adesea tripofobia, acest fruct arată ca o relicvă. Totuși, aceasta nu este cea mai veche mențiune a rodiilor. Hindușii considerau rodia un simbol al prosperității și al binecuvântării, asociat cu zeitățile Ganesha și Lakshmi.
Având în vedere că Rigveda este cel mai vechi din textele sacre hinduse, înseamnă că rodiile au fost un fruct obișnuit până la anul 1.500 î.Hr.
Smochine și struguri (6.000 î.Hr. până la 5.000 î.Hr.)
Cu 3.500 de ani înainte ca oamenii să înceapă să scrie despre rodii, cultivau smochine. Aceste fructe își au originea în Turcia și regiunea mediteraneană, fiind unul dintre cei mai vechi pomi fructiferi cultivați vreodată.
Smochinele apar în Vechiul Testament din Biblie, iar înregistrările agricole arată că smochinele erau produse în jurul Mării Egee. În Sparta antică se mâncau smochine, așa cum o făcea și profetul Mahomed.
S-ar putea ca strugurii să fie pe primul loc la titlul de cel mai vechi fruct. Una dintre cele mai timpurii inovații culinare din istoria omenirii este vinul, care necesita o înțelegere aprofundată a domesticirii și manipulării strugurilor.
Fructul care a existat înaintea tuturor
Înainte de struguri erau curmalele. De fapt, se pare că înaintea oricărui alt fruct, curmalele erau deja acolo. Jujube, alias curmalul chinezesc, este unul dintre cele mai vechi fruct cultivat, datând din Epoca Neolitică, care a început la anul 10.000 î.Hr.
Epoca neolitică este denumită și „Noua Epocă a Pietrei”. Este momentul din istorie în care oamenii au început să facă unelte de piatră, să învețe cum să crească animale și să planteze culturi. Jujube provine din bazinele medii și inferioare ale Fluviului Galben din China, dar popularitatea sa s-a extins în cel puțin 48 de țări, din Coreea de Sud până în Iran, Statele Unite, Italia, Australia.
Conform unui studiu din 2017 publicat în revista Science, arheologii din America de Sud au descoperit un fruct fosilizat, foarte vechi, care ar avea o vechime de 52 de milioane de ani, cu mult înainte ca oamenii să viețuiască pe Pământ.
Acest fruct străvechi este strâns legat de tomate și cireșe și aparține unei clase de fructe de pădure care a evoluat în peste 2.000 de specii moderne, inclusiv ardei, cartofi și roșii.