După prăbușirea provocată de debutul pandemiei în 2020, investițiile străine globale au revenit în forță în anul următor. O majorare de nu mai puțin de 77%, reprezentând 1.650 de miliarde de dolari a depășit nivelurile anterioare pandemiei.
Pe de o parte, investițiile din domeniul economiilor deja dezvoltate s-a înregistrat o creștere de 199% în 2021 față de anul anterior. În economiile în curs de dezvoltare sau mai puțin dezvoltate, însă progresul a fost mai mic, mai specific, de 30%, respectiv 19%, asta datorită ratei scăzute de vaccinare.
Secretarul General al UNCTAD, Rebeca Grynspan a adăugat în cadrul conferinței că: ”Este foarte îngrijorătoare stagnarea noilor investiţii în sectoare cheie din ţările mai puţin dezvoltate, precum electricitatea, sectorul alimentar sau sanitar.”
Dintre toate continentele, Asia a fost cea care a reușit să acumuleze cele mai mari investiții, însumând aproape 700 miliarde de dolari, cu 18% mai mult decât în aceeași perioada a anului precedent. Pe al doilea loc se poziționează America cu 531 miliarde de dolari, reprezentând o creștere de 105%, urmată de Europa care unde s-au efectuat tranzacții de peste 305 miliarde de dolari cu impresionantă creștere de 1.450%, procent care se justifică prin nivelul extrem de redus din primul al pandemiei.
Cum stau lucrurile pentru marile puteri
La nivel național, prin prisma fuziunilor și a achizițiilor transfrontaliere, SUA a atras investiții de 323 miliarde de dolari în 2021 cu 114% față de anul precedent. Pe de altă parte, în China, s-au realizat investiții de 179 miliarde de dolari, lucru fără precedent, profitând de o creștere de 20%.
Brazilia a fost a avut și ea creșteri majore la acest capitol în anul care a trecut, banii din investiții fiind dublați față de sumele aduse în 2020 prin intermediul investițiilor externe, ajungând la sfârșitul lui 2021 la suma de 58 milioane de dolar, pe când în India, lucrurile stau altfel, aici cifra investițiilor din exteriorul țării s-a reduc cu 26% față de sumele aduse cu un an în urmă.
Proiectele internaționale de infrastructură reprezintă un factor esențial pentru creșterea acestor investiții pe plan global. De asemenea unii factori care pot aduce aceste sume pe un trend descendent sunt reprezentate de ritmul scăzut de vaccinare a țărilor în curs de dezvoltare, probleme care țin de aprovizionare din toate domeniile, prețul la energie precum și inflația.