Care sunt companiile cele mai afectate de insolvență

Casa de Insolvență Transilvania anunță că trei categorii majore au cea mai mare pondere în prezent în piața de insolvență: retail, imobiliare și industrii (incluzând producția de utilaje, farmaceutice, agro-alimentare etc). În linie cu tendințele înregistrate în anii precedenți, potrivit CITR, cele mai afectate domenii vor fi și pe viitor retailul și imobiliarele.

În cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în proceduri de insolvență rămâne lipsa capitalului circulant pentru finanțarea stocurilor, în condițiile unei structuri rigide a costurilor și a unor activități puternic sezoniere. Conform reprezentanților CITR, veniturile pe metru pătrat continuă să fie la un nivel foarte jos, iar marjele de profit fac față cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de îndatorare. De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societăți constituie o barieră în derularea activităților de retail în cadrul procedurilor de insolvență. În ultimii ani, atât micile magazine de stradă, cât și marile companii de distribuție de bunuri de consum au fost afectate.

Următorul domeniu afectat de insolvență, după cel al retailului, este cel imobiliar, atât la nivelul proiectelor imobiliare rezidențiale sau comerciale, cât și la cel al producătorilor de materiale de construcții. În ceea ce privește proiectele imobiliare, potrivit Andreei Anghelof, Managing Partner al CITR, poate fi semnalat faptul că un număr tot mai mare de proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost sistate de către investitori, mulți dintre aceștia renunțând la dezvoltarea proiectelor încă dintr-o fază incipientă a acestora. De asemenea, investițiile realizate în perioada 2005-2008 în bunuri de natura terenurilor, în speranța dezvoltării unor proiecte imobiliare, proiecte ce în actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta în perioada ce urmează o sursă de proiecte de insolvență.

Printre principalele cauze care generează aceste probleme în domeniile retail și imobiliare se numără lipsa de finanțare, o problemă care afectează sever aceste domenii de activitate, precum și scăderea puterii de consum a populației și a cererii de imobile. Aceste puncte nevralgice au determinat reducerea semnificativă a cererii în piață atât pentru bunuri de larg consum, cât și pentru proprietăți imobiliare.

În aria industriilor, pe de altă parte, sunt relativ puține nume sonore aflate în insolvență, în condițiile în care managerii unor astfel de companii se tem în mod nejustificat că asocierea mărcii lor cu procedura insolvenței le-ar putea afecta poziția pe piață. Totuși, și sectorul industiilor este afectat de efectele crizei financiare, însă acesta prezintă un avantaj față de alte sectoare – accesul companiilor care activează în industrii la reeșalonarea creditelor este mai facilă decât a companiilor care activează în domenii precum retailul. Se ajunge astfel la întârzierea declanșării unor proceduri de restructurare a companiilor, extrem de necesare de multe ori.

Potrivit reprezentanților CITR, în prezent cele mai atractive companii pentru investitori par a fi cele care activează în industrii. Un motiv evident în acest sens îl constituie câștigurile mai sigure și mai rapide decât în real estate, domeniu care a fost surclasat la acest capitol. Investitorii interesați de domeniul industriilor se împart de cele mai multe ori în două categorii de prim plan: pe de-o parte sunt cei care intenționează să își repoziționeze propriul business pe piață printr-o achiziție de active ale unor companii cu dificultăți financiare, iar pe de altă parte sunt cei care urmăresc valorificarea activelor cumpărate într-un viitor cât mai apropiat achiziției respective.