Dacă foloseşti cardul doar ca să primeşti salariul, atunci cel de debit este soluţia pentru tine. În acest caz, ai două variante: Visa Electron sau MasterCard. Poţi folosi acest card şi pentru plata facturilor de utilităţi şi la cumpărăturile zilnice, pentru că un card bancar e mai sigur, mai comod şi mai practic decât plata cu bani cash, iar comisionul e zero. În cazul acestui tip de carduri există o diversitate foarte mare de comisioane asociate pentru diferite operaţiuni. În alegerea unui card de debit, trebuie acordată o atenţie mai importantă plăţilor cele mai frecvente. Taxa anuală de administrare – se plăteşte de regulă la început de an, banca reţinând automat suma respectivă din soldul contului. Taxa de emitere se plăteşte la emitere. Cum cardurile sunt valabile în general doi ani, este bine să vă interesaţi cât costă şi reînnoirea lor. Comisionul de retragere de numerar este, în general, de 0,2% pe operaţiune, dacă se foloseşte bancomatul băncii emitente, dar sunt şi bănci care percep comision zero. În cazul în care se foloseşte ATM-ul altei bănci, comisioanele sunt mai ridicate. Comisionul pentru tranzacţiile la comercianţi este zero, indiferent de banca emitentă şi de cea acceptatoare. Pe lângă aceste costuri, este bine de ştiut ce comisioane se practică şi pentru următoarele operaţiuni: interogarea soldului la ATM, alimentarea contului de card, schimbarea sau regenerarea codului pin şi blocarea cardului.
Cât costă un card de credit
Cardul de credit este un împrumut, aflat permanent la dispoziţia clientului. Suma maximă obţinută este limita de credit. Aceasta scade pe masură ce banii sunt folosiţi şi se reîntregeşte o dată cu rambursarea.
Cardul poate fi folosit de client după cum doreşte. Acesta poate efectua plăţi la magazinele care acceptă cardurile sau, pur si simplu, poate retrage numerar de la bancomate. Costurile în cazul ultimei variante sunt însă mai mari. În plus, majoritatea băncilor percep dobânzi pentru sumele retrase în numerar de pe cardurile de credit, din momentul efectuării operaţiunii.
Cardurile de credit sunt emise în general în lei. Există însă bănci unde deţinătorii de card pot opta pentru carduri în valută. O asemenea opţiune este recomandată celor care călătoresc frecvent în străinătate, întrucât utilizarea în ţară a unui card emis în valută va fi însoţită de un comision de conversie de 2% din valoarea tranzacţiei. Perioada de graţie este unul dintre marile avantaje ale cardurilor de credit. Ea reprezintă durata în care clientul poate folosi banii băncii fără să plătească dobânda. Există însă câteva condiţii foarte importante. În majoritatea cazurilor, perioada de graţie se acordă doar pentru tranzacţiile la comercianţi. În plus, valorea cumpărăturilor efectuate la comercianţi într-o lună trebuie rambursată integral până la finele perioadei de graţie. Durata acesteia variază în momentul de faţă la instituţiile de credit între 30 şi 60 de zile.
Comisioanele de emitere ale unui card de credit standard variază mult de la o bancă la alta, şi variază între 10 şi câteva sute de lei, în funcție de tipul cardului de credit. În cazul comisioanelor de administrare anuală, suma variază între 10 şi 40 de lei. Pentru retragerile la bancomat comisioanele pot atinge valoarea de 1% din suma retrasă, iar unele bănci percep chiar şi 3%. Dobânda anuală efectivă (DAE) la cardurile de credit este mare comparativ cu restul creditelor acordate de bănci, respectiv între 20% şi 30% pe an.
Contul curent BCR
0 lei comision de administrare a contului curent;
0 lei comision de administrare a cardului de debit atașat;
0 lei comision de retragere la bancomatele BCR;
0 lei comision de interogare la bancomatele BCR.
Sursa: BCR
Cardul bun de plată BCR
Comision emitere card principal – 20 de lei;
Comision de administrare anuală a Cardului principal/ suplimentar – 45 lei;
Comision utilizare ATM/POS pentru numerar – 3% minim 10 RON;
Comision de conversie valutară – 2% din valoarea tranzacţiei efectuată în altă monedă decât moneda cardului.
Sursa: BCR