Fără doar şi poate consumatorii casnici, dar şi cei industriali pot detecta oscilaţii destul de mari între prețul plătit pentru facturile de energie în timpul verii faţă de cele plătite în timpul iernii. Anul acesta este unul care se anunță mai ambiguu, întrucât piața energiei este una liberă, iar costurile nu mai sunt cele reglementate de ANRE ci de furnizorul de energie ales.
Pentru a lămuri puțin situația ne-am propus să descoperim care sunt costurile pentru energie electrică şi cât poate ajunge făctură în timpul verii.
Înainte de a trece la costuri efectiv este important să se înţeleagă puțin modul de facturare. În cazul unui furnizor de gaze naturale sau energie electrice, pe factura consumatorilor casnici, apar două componente distincte: preţul pentru energie activă şi tarife reglementate.
Energia activă reprezintă cantitatea de energie sau gaz consumată efectiv în gospodărie. Componenta reglementată se aplică tuturor furnizorilor iar taxele sunt stabilite de ANRE, aceasta incluzând costurile de transport şi distribuţie în cazul gazului natural, şi transport, distribuţie, certificate verzi, mentenanţă, taxa de cogenerare, acciză în cazul energiei electrice.
Care sunt costurile la energie electrică în timpul verii?
În timpul verii, componenta reglementată rămâne fixă, însă cea care influențează costul efectiv este cea activă. Vara consumatorii tind să utilizeze aparatele de ventilaţie şi aer condiţionat mai des pentru a produce în locuințe un ambient plăcut. De asemenea sunt utilizate la capacitatea maximă frigiderele, combinele frigorifice şi dispozitivele de răcire, aparate care pot crește substanțial prețurile pentru factură, ba chiar ajungându-se la dublarea sau triplarea costurilor.
Practic costul pentru energie este influenţat direct proporţional cu consumul. Clienții care beneficiază de tarife fixe își pot calcula singuri prețul, și chiar pot lua măsuri de optimizare a consumului.
Măsuri de optimizare a consumului în timpul verii
Aparatul de aer condiţionat este dispozitivul care poate genera cele mai mari costuri în sezonul cald. Pentru a funcţiona optim cu costuri minime este important ca înainte de începerea sezonului să se realizeze o revizie riguroasă, să se facă reglajul de freon şi să intre în funcţiune doar când locuinţa este corect pregătită.
Există anumite artificii care contribuie la optimizarea costurilor, precum integrarea în locuința a jaluzelelor care opresc trecerea lumini sau a draperiilor groase care mențin umbra. Se recomandă utilizarea dezumidificatoarelor în locul aparatelor cu aer condiţionat, dar şi utilizarea unui număr cât mai mic de dispozitive electronice care pot genera căldură. Specialiştii recomandă ca în timpul verii să se utilizeze cât mai puțin aragazul şi cuptorul electric, dispozitive care determină în mod inevitabil încălzirea excesivă a locuinţei.
Aplicând aceste mici trucuri, costurile pentru energie electrică în timpul verii pot fi scăzute considerabil.