În realitate, nu există echivalenţe corecte între un produs etichetat „natural” şi unul „eco” sau „bio”, de exemplu.
În schimb, nu există nicio diferenţă între termenii bio, eco, organic. Toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse realizate conform legii, fără utilizarea substantelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurator, dar şi certificate de un organism autorizat.
În schimb, nu există nicio diferenţă între termenii bio, eco, organic. Toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse realizate conform legii, fără utilizarea substantelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurator, dar şi certificate de un organism autorizat.
Termenul „natural” sau „100% natural” aplicat pe eticheta unor produse nu este decât o strategie de marketing, nu oferă neapărat garanţia unui produs de calitate şi cu siguranţă nu indică un produs ecologic. Legislaţia nu face referiri la etichetarea şi încadrarea produselor după categoria „natural”. Un produs marcat „natural” poate să conţină diverşi aditivi alimentari, coloranţi etc.
Termenul „organic” se utilizează pentru produse agroalimentare în spaţiul anglo-saxon. Termenul „bio” (de la biologic) înseamnă acelaşi lucru, fiind folosit în special în spaţiul franco-german. De exemplu, în SUA şi Canada se utilizează termenul organic, în spaţiul german – atît ecologic („eco”), cât şi bio, iar în Italia sau Ungaria termenul folosit este de „bio”. În Romania, pe sigla de certificare scrie „Agricultura Ecologica” , cu prescurtarea „ae”.
Produsele ecologice din România nu pot avea decât sigla „ae”
Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.
Aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importate. Folosirea logoului comunitar UE trebui să fie însoţită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole.