Pe fondul revenirii economiei, ANEIR recomandă exportatorilor să ia în calcul un curs de 4,0-4,2 lei/euro şi vrea ca BNR să evite variaţiile bruşte ale cursului valutar.
După ce anul trecut exporturile au fost principalul motor al economiei, în condiţiile în care consumul şi investiţiile s-au contractat, începutul de an a găsit exporturile la maxime istorice şi părea că acestea vor reprezenta din nou surpriza plăcută din PIB. Totuşi, mulţi exportatori au început să dârdâie în martie vâzând cum leul s-a întărit brusc, mai mult decât orice estimare a acestora.
Cursul care a ajutat exportatorii
„La începutul crizei, am discutat cu BNR şi am spus că un curs de 3,6-3,8 lei/euro nu poate să mai susţină exporturile. BNR a înţeles că palierul trebuie modificat şi cursul a mers spre nivelurile pe care le ştim. Graţie acestui curs de criză, care a evoluat relativ stabil în canalul de 4,1-4,3 lei/euro, România a fost pe primul loc în UE în funcţie de creşterea exporturilor din 2010, cu 10,7% peste nivelul din 2008“, spune Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
„În noiembrie 2009, exporturile au ieşit din recesiune. Din acel moment, adică de 17 luni, exporturile au crescut încontinuu pe rate anuale. Cursul a fost principala ancoră şi principalul partener al exportatorilor de a ieşi din recesiune. Poate întreaga economie ar fi stat mai mult în recesiune dacă exporturile nu-şi reveneau“, a spus Ionescu.
Pe la finalul lunii februarie, pe fondul unor ştiri pozitive la nivel macroeconomic, cursul de schimb euro/leu a început să coboare de la 4,24 spre 4,21, pentru ca în luna martie să coboare accelerat chiar sub 4,1 – nivel considerat critic de exportatori.
Cum se protejează Dacia
„În mod normal, când economia îşi revine, leul trebuie să se aprecieze. Dar aprecierea a fost prea bruscă, încât exportatorii au intrat în dârdâieli. Pe termen scurt, unii au intrat în pierderi“, a adăugat Ionescu. Potrivit acestuia, ANEIR a recomandat un curs de 4,1 la calculul exporturilor și de 4,3 la calculul importurilor. Cât timp cursul a stat în acest interval, toată lumea a câștigat. „La o apreciere de 4%-5% a leului, exportatorii pierd lunar circa 100 milioane euro.
Potrivit lui, în semestrul al doilea pot apărea efecte semnificative din cauza aprecierii forţate, dacă BNR nu-şi poate exercita eficient rolul de jucător în piaţă pentru a asigura stabilitatea cursului. „Este posibil ca până la finalul anului, coridorul cursului să se mute spre 4,0-4,2 şi recomandăm exportatorilor să ia în calcul aceste modificări şi să vadă dacă mai rezistă în piaţă.“, a arătat Ionescu.