„Întreruperea activității rămâne amenințarea principală în 2022. Pentru majoritatea companiilor, cea mai mare temere este de a nu-și putea fabrica produsele sau livra serviciile. Anul 2021 a generat un nivel fără precedent de perturbări, iar 2022 promite doar o relaxare treptată din această perspectivă. Atacurile cibernetice paralizante, blocajele în lanțurile de aprovizionare ca urmare a pandemiei sau a evenimentelor meteorologice extreme au cauzat perturbări majore în ultimul an și rămân preocupări de bază pentru companii și în 2022. Consolidarea rezilienței împotriva numeroasele cauze ale întreruperii activității devine din ce în ce mai mult un avantaj competitiv pentru companii”, transmite Joachim Muller, CEO-ul Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS).
Conform studiului Allianz, două dintre cele mai mari riscuri ale companiilor din România țin de evoluția situației epidemiologice. Fie că vorbim despre pandemie, în general, sau despre obligativitatea societăților comerciale de a se închide atunci când decidenții impun această măsură. Pe de altă parte, este prima dată când studiul introduce în riscurile principale ale companiilor din România și incidentele cibernetice.
Companiile din România și atacurile cibernetice
„Atacurile ransomware-ul au devenit o afacere de dimensiuni semnificative pentru criminalii cibernetici, care își perfecționează tactica, reducând barierele de intrare prin oferirea de instrumente accesibile chiar și persoanelor cu puține cunoștințe tehnice, și pentru sume care pornesc de la 40 de dolari. Comercializarea criminalității cibernetice facilitează exploatarea vulnerabilităților la scară largă. Drept urmare, vom asista la o creștere a atacurilor cibernetice asupra infrastructurii IT critice”, explică Scott Sayce din partea AGCS.
Un studiu realizat înainte de pandemie, în România, transmitea că peste o treime din companiile de pe piața locală au trecut printr-un astfel de atac în perioada 2017-2019.
Aceste atacuri, de tip ransomware, sunt privite de eșantionul Allianz drept cea mai mare amenințare cibernetică a anului 2022. Popularitatea lor a crescut în ultimii ani în rândul hackerilor deoarece pot aduce câștiguri ilicite considerabile prin șantajarea companiilor. Afacerile din România s-au digitalizat ca efect al pandemiei, iar pe lângă beneficiile pe care le-au câștigat la capitolul e-commerce, acestea se pot confrunta cu un nou risc: atacul cibernetic.