Boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul, potrivit Inc.com.

Excesul de cofeină ne poate afecta creativitatea

Pe baza unei analize cuprinzătoare, care a cuprins aproximativ o sută de studii publicate în revista științifică „Nutrition”, cofeina poate ajuta la:

  • Creșterea nivelului de energie
  • Reducerea oboselii
  • Îmbunătățirea performanțelor fizice, cognitive și motorii
  • Ajută la memoria pe termen scurt, la rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și concentrare.

Deși cofeina ne poate ajuta să ne concentrăm asupra sarcinilor, excesul de cofeină ne poate afecta creativitatea.

Cum poate afecta cofeina creativitatea

Cercetările publicate în Psychological Science au descoperit că participanții care s-au angajat într-o sarcină simplă, care i-a permis minții să rătăcească, au avut rezultate mai bune la o sarcină de gândire creativă. Cu cât mintea lor a rătăcit mai mult în timpul pauzei, cu atât s-au descurcat mai bine în sarcina creativă.

Cofeina poate împiedica creativitatea prin creșterea concentrației în creier. Atunci când consumi cofeină, mintea nu poate rătăci, deoarece toată energia este intensificată pentru sarcina la îndemână. Acest lucru face dificilă stabilirea unei conexiuni între diferite idei, deoarece cofeina afectează creierul, aducându-l într-o stare de hiper-concentrare.

Creativitatea și ideile noi nu vor avea niciun impact dacă se află doar în mintea ta. Ele trebuie să apară în lumea fizică. Odată ce ai descoperit ceva genial, e timpul să pui planul în acțiune.

Aici intervine cofeina. Stimulează mintea să se concentreze asupra sarcinii și te ajută să te simți mai motivat să treci prin procesul creativ. Ca rezultat, este mai probabil să ai rezultate tangibile și să transformi imaginația în realitate.

Asociată cu scăderea riscului apariției unor boli

Studii recente dezvăluie modurile bune sau mai puțin bune în care cofeina influențează starea mentală. Cafeaua este bună pentru sănătate în diferite moduri, arată majoritatea studiilor de până acum.

Unul dintre acestea a urmărit obiceiurile de a bea cafea la peste jumătate de milion de oameni din Europa, timp de 16 ani, și a constatat că cei care au consumat mai multă cafea au avut rate de mortalitate semnificativ mai mici decât cei care nu au făcut-o.

Alte cercetări au asociat cafeaua cu scăderea riscului apariției unor boli precum cancerul de prostată, maladiile Parkinson și Alzheimer și bolile de inimă. Oamenii de știință nu au reușit, totuși, să identifice acele mecanisme prin care compușii din cafea, în special cofeina, pot aduce aceste beneficii pentru sănătate.

Risc redus de insuficiență cardiacă

În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi sunt asociate cu un risc redus, pe termen lung, de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.

Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații și hipertensiune arterială. Legătura dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă.