Un studiu realizat de Opinium, prin intermediul platformei eToro, pe un eșantion de 9000 de investitori din 12 țări diferite, arată că economia globală dă de gândit investitorilor individuali, 54 % dintre aceștia sunt sceptici în ceea ce privește perspectivele de viitor din acest domeniu. Totodată inflația a crescut îngrijorător de mult, de aceea cu 10% mai mulți dintre investitori se tem, mai nou, și de acest aspect.
Platforma de investiții eToro a realizat un sondaj în care arată date amănunțite despre problema actuală a inflației. Așadar, 47% dintre investitorii din diferitele părți ale lumii consideră inflația este unul dintre cele mai mari pericole care vor destabiliza economia mondială. Totodată, 26% din cei analizați iau în vedere și pericolul unui conflict internațional care o să contribuie la acest aspect.
Cum răspund investitorii la această amenințare
În ciuda riscurilor provocate de diferitele dezechilibre socio-economice, cea mai mare parte dintre investitorii individuali (56%) nu își repoziționează portofoliile, lucru care arată că sunt împăcați cu felul în care decurg strategiile lor de afaceri în pofida faptului că la orice moment se pot ivi probleme care să le afecteze definitiv businessurile.
Așadar, strategul pentru piețe globale al eToro, Ben Laidler, a subliniat faptul că: ”Scăderea încrederii investitorilor individuali în economia globală vine pe fondul semnalelor că redresarea își pierde din avânt în SUA, China și Marea Britanie, în condițiile în care băncile centrale iau în considerare majorări ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația.”
Părerea afaceriștilor români
În cazul țării noastre, unele aspecte care îi preocupă pe investitorii români au fost cu preponderență, creșterea taxelor (24%) dar și alte temeri care țin de declinul economiei românești în perioada imediat următoare. În altă ordine de idei, 81% dintre investitorii români sunt foarte încrezători în siguranța afacerilor lor deși nici aceștia nu sunt deloc siguri pe stabilitatea economiei globale pe viitor.
Ben Laidler, de la e Toro a mai comentat că: ”Investitorii de retail respectă, de fapt, cele mai bune practici de investiții – evită să vândă la primul semn de turbulență și se asigură că au o strategie corectă care ia în considerare o abordare pe termen lung, nu câștiguri pe termen scurt”
Acesta a mai asigurat în urma rezultatelor celui mai recent studiu al lor, denumit Retail Investor Beat arată că investitorii sunt încrezători în afacerile lor în pofida perspectivelor economice neclare. Cu toate acestea, specialistul a mai adăugat că: ”În ultimii doi ani, investitorii individuali au luat-o înainte în multe privințe față de concurenții lor instituționali și par să își aloce investițiile cu chibzuință, fără să scape din vedere evoluțiile viitoare.”