Care sunt obiectivele asediului lansat de SUA?

Sursă: Dreamstime

Barış Doster a scris o opine despre tensiunile din Europa care se datorează crizei refugiaților. Acesta subliniază faptul că SUA este implicată și ea în acest proces în contextul în care este extrem de apropiată de Polonia, care face față cu greu asediului.

În ultimele zile, există o tensiune între Polonia și Belarus. Chiar dacă motivul acestei tensiuni pare a fi criza refugiaților, adevărata cauză e că Polonia este o țară apropiată de SUA iar Belarus de Rusia. Adică este vorba de o competiție acerbă între cele două mari puteri iar comasarea militară pe care au făcut-o Statele Unite în Grecia trebuie interpretată din această perspectivă, arată Cumhuriyet. 

Pentru că SUA încearcă să asedieze Rusia prin Marea Neagră, Europa de Est, Balcani, Marea Baltică, Asia Centrală. Unul dintre obiectivele comasării de trupe în Grecia și al interesului manifestat față de Mediterana de Est este să încercuiască Turci; celălalt obiectiv este să asedieze Rusia și să blocheze interesul crescând al Chinei față de aceste regiuni.

Este știut faptul că în cadrul proiectului „O centură, un drum”, China se interesează îndeaproape de Marea Egee și Mediterana și investește în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Iar în portul Atena, unul dintre porturile strategice ale Greciei, ponderea Rusiei este în creștere. Din acest motiv, comasarea de trupe pe care o face America în Grecia are legătură cu aspectele enunțate anterior.

Dar mai e ceva. Prin această mutare, SUA își declară în mod deschis ajutorul politic și militar acordat Greciei, trimițând un mesaj Turciei. În tensiunile turco-elene, arată că se află în spatele Greciei. Grecia devenind o bază americană, SUA fac o mutare orientată spre Marea Mediterană, Marea Neagră, Orientul Mijlociu, Caucaz, Bazinul Caspic, Asia Centrală. Statele Unite – care au plecat înfrânte din Afganistan, nu au obținut ce au vrut în căutarea de baze în Asia Centrală, nu și-au putut înfige dinții în Iran, și-au diminuat simțitor prezența militară în Irak, nu l-au putut răsturna pe Assad în Siria, au pierdut complet inițiativa în Karabah în favoarea Rusiei – își consolidează acum poziția în Marea Egee prin intermediul Greciei. În același timp, încearcă să facă Georgia și Ucraina membri NATO, să eludeze acordul de la Montreux și să arboreze permanent steagul în Marea Neagră.

Ce trebuie făcut?

În aceste condiții, Turcia trebuie să țină SUA departe de Marea Neagră, în loc să o invite acolo. De aceea trebuie să protejeze cât mai bine acordul de la Montreux (document care reglementează trecerea navelor de război prin strâmtori și prezenta lor în Marea Neagră – n.red.).

Trebuie să se asigure că SUA, în loc să încerce să preia mai mult inițiativa în Siria, vor începe să discute cât mai repede cu sirienii, să ajute administrația siriană să protejeze integritatea teritorială, independența, suveranitatea și unitatea politică a țării.

Trebuie să își dezvolte relațiile cu Rusia, cu China, cu Iran și cu alte țări vecine. Alianțele conduse de către Turcia trebuie să se maturizeze, relațiile cu lumea turcică și cu țările islamice trebuie consolidate.

Turcia trebuie să acorde prioritate economiei de producție. Trebuie transpusă în practică o planificare. Trebuie să aibă în vedere atât cererea internă cât și potențialul exportului.

Trebuie ridicată ștacheta în privința educației, științei, dreptului și democrației. Și nu trebuie să uite niciodată următoarele cuvinte ale lui Gazi Mustafa Kemal Atatürk: „Important este frontul interior”.