Care sunt persoanele protejate în fața variantei Omicron? Studiile confirmă

Cercetătorul Octavian Jurma a întocmit, pe baza datelor statistice și studiilor actuale, o listă cu patru categorii de persoane care sunt protejate, dar și vulnerabile în fața tulpinii Omicron.

În opinia cercetătorului român Octavian Jurma, tulpina Omicron nu va aduce un nou val pandemic în România în una decembrie. Acesta precizează însă că numărul cazurilor s-ar putea înmulți în ianuarie și februarie, dar acest lucru depinde de ce măsuri vor lua autoritățile.

El a stabilit care sunt categoriile de persoane protejate, dar și vulnerabile în fața noii tulpini Omicron. În urma analizei studiilor și datelor, Octavian Jurma spune că sunt patru categorii în total.

  1. Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare;
  2. Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare;
  3. Imunitatea după schemă completă fără boster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare;
  4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare.

Potrivit specialistului, datele statistice și studiile confirmă acest lucru. El spune că, dacă luăm exemplul Africii de Sud și Danemarcei, majoritatea celor nevaccinați au ajuns la spital. În acest context, cea mai bună soluție pentru a ne proteja este să ne vaccinăm.

„Așadar simplificat: dacă ai trecut prin infectare, vaccinează-te, dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul, dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccinează-te și dacă nu îți pasă, roagă-te ca Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID”, a precizat Octavian Jurma la Antena 3.

Pandemia ne dă un răgaz de sărbători

Potrivit cercetătorului român, tulpina Omicron va deveni dominantă în 2-4 săptămâni, așa că avem oarecum un răgaz de sărbători, cu condiția să respectăm cele mai elementare măsuri de siguranță.

Omicron are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a deveni dominantă și a produce debutul unui val, deci nu este o amenințare iminentă. Delta este încă în scădere și nu mai poate produce un nou val.

Pandemia este un dușman onorabil și ne da un răgaz să ne tragem sufletul că să ne pregătim pentru noul val. Putem să ne bucurăm de sărbători dacă adăugăm și câteva măsuri elementare de siguranță. Până la urmă cel mai important dar este că cei care ne sunt dragi sunt în viață și sănătoși. Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că vor rămâne așa și după ce ne întâlnim cu ei”, a conchis Octavian Jurma.