Pornind de la analizarea acestor lucruri, doctorul american Alan M. Patterson, consultant în dezvoltare organizațională, a scris cartea ”Burn Ladders. Build Bridges”.

Scopul lui Patterson a fost de a explica pe înțelesul tuturor de ce atât de mulți oameni sunt tot mai nemulțumiți de ceea ce fac și de a-i convinge, mai ales pe cei din generația tânără, să redefinească succesul, scrie Forbes.

Ce înseamnă adevăratul succes

„Adevăratul succes este implicarea, alături de oameni interesanți și interesați, în ceva semnificativ și important, atât pentru tine, cât și pentru ei”, spune Patterson.

„Succesul este definit de o motivație personală profundă. Una dintre cele mai comune concepții, total greșită, este că succesul se  măsoară prin criterii externe. Și anume că mai mulți bani, o poziție mai înaltă pe scara ierarhică, un statut aparte și prestigiul echivalează cu succesul”, adaugă Patterson.

Acesta explică de ce oamenii ar trebui să evite semnele ”tradiționale” ale succesului și să devină, așa cum spune și titlul cărții sale, ”constructori de punți”.

Cele trei motive ale nemulțumirii la locul de muncă

În urma analizării unor angajați de la Rezerva Federală sau din companii precum Hewlett Packard, Patterson susține că a identificat trei motive majore pentru care oamenii sunt nemulțumiți de job-ul lor.

Primul ar fi convingerea unora dintre angajați că organizațiile și managerii caută doar interesele lor.

Un al doilea motiv ar fi acela că unii oameni consideră că alții, și în niciun caz ei înșiși, sunt responsabili pentru dezvoltarea carierei lor. „Nimic nu poate fi mai departe de adevăr”, spune Patterson.

Al treilea motor al nefericirii la locul de muncă este că, deși un salariu mai bun și promovarea sunt lucruri necesare, ele nu aduc, în timp, un sentiment personal de valoare. Trebuie să recunoaștem că lucrăm într-un mediu restrictiv, în care cel mai bun  lucru pe care îl putem face este să navigăm prin și în jurul lui, mai degrabă decât să-l schimbăm, apreciază Patterson.

Nimănui nu-i va păsa mai mult de dezvoltarea carierei tale, decât ție!

”Oamenii trebuie să preia controlul asupra dezvoltării propriei cariere”, spune Patterson. Fie că este vorba de programarea unor discuții cu managerii, pentru a stabili anumite lucruri, fie de implicarea, alături de oameni la fel de motivați, în proiecte interesante

„Nimănui nu-i va păsa mai mult de dezvoltarea carierei tale decât ție! Nici măcar mamei tale”, afirmă Patterson.

A face unele schimbări pozitive în viață trebuie să înceapă cu schimbarea mentalității conform căreia urcarea pe scara ierarhică, într-o companie, este singura modalitate de a avea succes, spune Patterson.