Această listă a crescut în 2022, după ce oamenii de știință au confirmat că anumite substanțe chimice sunt legate de creșterea anormală a celulelor canceroase și au identificat noi factori de risc.

Substanțele chimice care pot provoca o maladie precum cancerul pot fi în orice tip de produse din cauza contaminării industriale, astfel încât chiar și produsele de îngrijire, aprobate de autoritățile de reglementare, au fost supuse controalelor riguroase.

Cercetările de până acum i-au condus pe oamenii de știință la concluzia că genetica, mediul tot mai poluat și stilul de viață, joacă un rol în riscul unei persoane de a se îmbolnăvi, potrivit Insider.com.

Ustensilele de bucătărie și riscul de cancer la ficat

 Cel mai frecvent tip de cancer de ficat a fost legat de expunerea la anumite substanțe chimice, numite „substanțe chimice eterne”, potrivit unui nou studiu care confirmă, pentru prima dată, această legătură la om. Ele poartă această denumire, deoarece nu se descompun în mod natural.

Grupul de substanțe chimice numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt larg răspândite și se găsesc în produsele de consum și industriale, inclusiv în tigăile antiaderente, recipientele pentru mâncare la pachet, produse de machiaj, covoare și textilele.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cele mai expuse la aceste substanțe chimice aveau de 4,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat. PFAS perturbă funcțiile ficatului și poate duce la boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), un factor de risc pentru cancerul de ficat.

Alimentele ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon

Într-un studiu publicat în The BMJ, cercetători din SUA, Brazilia și Canada au analizat trei studii separate, în care au fost urmărite peste 200.000 de cadre medicale din SUA, 46.000 de bărbați și 160.000 de femei. Inițial, aceștia au furnizat informații despre obiceiurile lor alimentare, o dată la patru ani, evidențiind cantitatea de alimente ultraprocesate și regularitatea consumului.

După 25 de ani, s-a constatat că bărbații care mâncaseră mai multe alimente ultraprocesate aveau un risc de îmbolnăvire de cancer de colon cu 29% mai mare decât restul.

 Îndulcitorii artificiali, asociați cu risc crescut de cancer

Unii îndulcitori artificiali pot prezenta un risc suplimentar de cancer de sân și cancer legat de obezitate, potrivit unui studiu francez publicat în PLOS Medicine, în martie.

Pe baza datelor provenind de la 100.000 de adulți francezi, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai mulți îndulcitori artificiali aveau un risc cu 13% mai mare de a face cancer, în comparație cu cei care nu consumaseră îndulcitori artificiali.

Produsele de îngrijire a părului

Produsele de îngrijire a părului și de înfrumusețare destinate femeilor de culoare conțin, de obicei, parabeni, o clasă de substanțe chimice care imită hormonul estrogen. Studiile anterioare au arătat că parabenii pot duce la creșterea anormală a celulelor mamare, care precede cancerul de sân.

O nouă cercetare, din iunie, a constatat că efectul a fost mai puternic la femeile de culoare, comparativ cu femeile albe.

Mai multe șampoane conțin benzen

Laboratorul Valisure a continuat să testeze produse de înfrumusețare și de îngrijire personală și în 2022. Recent, a descoperit că 11 mărci de șampon conțineau mai mult de 2 ppm de benzen, depășind limita recomandată de FDA.

Benzenul crește riscul de cancer. În 1977, un studiu a constatat că oamenii care au fost expuși la benzen aveau șanse și de nouă ori mai mari de a face leucemie.