Epidemiologul român Sorin Rugină vine cu precizări de ultimă oră despre varianta Omicron a coronavirusului. Potrivit acestuia, primele simptome de boală apar după numai 24 de ore. Despre ce este vorba și cum se manifesta semnele bolii?
Într-un interviu acordat pentru Antena 3, epidemiologul Sorin Rugină vine cu informaţii noi despre tulpina Omicron. El a comentat informația potrivit căreia primele simptome de boală apar după numai 24 de ore, așa cum arată informaţiile strânse de cercetători, spre deosebire de cinci zile cât era perioada de incubație în cazul altor variante.
Mai exact, Sorin Rugină explică aceste noi informaţii. Totodată el reamintește că prevenția şi protecţia sunt două „arme” stabile care ne pot ajuta în această perioadă.
Epidemiologul a mai adăugat că încă nu se cunosc suficiente informații la fel ca și în cazul altor tulpine care au evoluat până acum, însă cel mai clar este modul în care aceasta circulă. Sorin Rugină precizează că transmisibilitatea ei este una destul de mare, având în vedere cele 15 mutații pe care le are.
„Datele sunt date preliminare, dar pe zi ce trece ne edificăm tot mai mult asupra acestei tulpini. Este un fenomen pe care îl așteptam. Tulpina africană a mai circulat, nu știm dacă această nouă tulpină este continuarea celei vechi sau faptul că s-a selectat în zona Africii în perioada în care rata lor de vaccinare este foarte scăzută şi circulația este mai mare.
Câte mutații are varianta Omicron
Din ce s-a constatat până acum transmisibilitatea este mare tocmai pentru faptul că au survenit modificări genetice importate în proteina Spike. Sunt peste 15 mutații ceea ce eludează cumva receptorii care au exersat pentru a stopa infecția virala cu Delta la nivel incipient şi probabil şi trecerea de la infecţie până la apariţia simptomelor este mai scurtă”, a transmis Sorin Rugină.
În acest context, medicul a subliniat faptul că simptomatologia este mult mai benignă în cazul variantei Omicron, amintind că până acum nu s-au raportat decese. Pe de altă parte, oamenii trebuie în continuare să se protejeze cu masca de protecție ca și până acum.
„Vom vedea, simptomatologia este mult mai benignă şi rata internărilor este scăzută cel puţin în vestul Europei şi nu s-au raportat decese de la noua tulpină. Dar este o mare provocare şi singura armă stabilă este vaccinul care a creat o anumită imunitate. O altă armă stabilă, indiferent de varianta de virus, este portul corect al măştii de protecţie”, a mai spus medicul epidemiolog, Sorin Rugină la Antena 3.