Profesorul Adrian Streinu-Cercel i-a dat exemplu pe studenții infectați cu varianta Omicron. Acesta susține că marea majoritate s-au plâns de dureri mari în gât, acesta fiind și motivul pentru care au decis să meargă la medic. Pe de altă parte, Streinu Cercel spune că o mare parte dintre personale infectate cu această variantă sunt asimptomatice, astfel, mulți trec prin boală fără ca măcar să își dea seama.
„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.
Totodată, profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit și despre pericolul celui de-al 5-lea val al pandemiei. El susține că românii nu poartă masca de protecție corect, motiv pentru care nu sunt protejați în fața bolii. În ceea ce privete varianta Omicron, el a adăugat că aceasta are foarte multe mutații, iar rata de transmitere este mult mai mare decât în cazul variantelor de până acum, motiv pentru care prevenția este cea mai importantă.
„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.
Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot. Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie știm ce avem de făcut”, a adăugat el.
Vaccinarea rămâne singura soluție
Profesorul a subliniat faptul că cel mai important pas îl reprezintă vaccinarea, chiar dacă există întrebări cu privire la eficiența acestuia împotriva noii variante. Totodată, el a amintit și de importanța testării, în special în cazul elevilor din școli.
„Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.
Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stam fără mască dacă sunt 6 stam cu mască”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.
O altă recomandare venită din partea acestuia o reprezintă ancheta epidemiologică. Mai exact, profesorul le recomandă românilor să fie atenți cu cine se întâlnesc, dar și unde merg pentru a-și evalua singuri riscul la contaminare.
Totodată, el a adăugat că igiena mâinilor este și ea importantă, în contextul în care în acest mod ne decontaminezăm de particulele infectate pe care le avem pe mânini.
„Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a mai explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.