El a precizat că trustul Gazprom este pregătit să satisfacă în următorii ani cererea tot mai crescută de gaze naturale din Europa. Didier Loeb a precizat că un sfert din producţia de gaz a trustului Gazprom merge pe piaţa europeană, ceea ce înseamnă jumătate din profiturile acestei companii din Rusia. Cota de gaze a Gazpromuluui a crescut pe piaţa europeană de la 24% în anul 2010, la 27% în 2011.
În cifre absolute, Gazprom a exportat în Europa de la 139 de miliarde de metri cubi, în anul 2010, la 150 de miliarde, în 2011. În consecinţă, au crescut şi profiturile acestei companii – de la 968,6 miliarde de ruble, în anul 2010, la 1310 miliarde de ruble, în 2011. Didier Loeb a precizat că, prin filiala Gazprom Marketing and Trade din Franţa, se vând în prezent în Uniunea Europeană 80 de miliarde de metri cubi de gaz.
Gazprom intenţionează să investească în construcţia de spaţii de depozitare în Europa, să-şi dezvolte tehnologia de lichefiere a gazelor pentru export pe pieţele din Coreea, China şi Japonia, dar şi din Europa sau America. În strategia de vânzări a Gazpromului, cel mai important rol îl au contractele pe termen lung. După cum arată un sondaj realizat de "BP Statistical Review of World Energy" pe anul 2010, ţările din UE, care îşi asigură 100% necesarul de gaze de la Gazprom sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Finlanda şi Estonia.
(În realitate, România are încă zăcăminte proprii de gaze naturale. Nu se bazează exclusiv pe importurile din Rusia – nota red.VP).
Alte ţări îşi completează necesarul de gaze, importat în mare parte de la Gazprom: Polonia – 89,5%, Ungaria – 86,6%, Austria – 77,5%, Cehia – 73,1%, Slovenia – 56,8%, Grecia – 52,8%, Germania – 37,1%, Olanda – 23,7%, Italia – 18,8%, Franţa – 16,5%.
Lider absolut la consumul de gaz exportat de Gazprom în anul 2010 a fost Germania – 35,3 miliarde de metri cubi. Este urmată la distanţă mare de Italia – 13,1 miliarde de metri cubi, Polonia – 11,8 miliarde de metri cubi.
SURSA: Rador
Care ţări din Uniunea Europeană depind de Gazprom?
5 iunie 2012, 08:41
Ultima modificare în 5 iunie 2012, 11:41
Pe data de 31 mai, şi-a început lucrările la Budapesta al treilea summit energetic din Ungaria. Cu acest prilej, a luat cuvântul Didier Loeb, şeful Departamentului de marketing şi planificare strategică al filialei franceze a companiei Gazprom, scrie presa rusă, preluată de Rador.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum se pregătesc dezvoltatorii pentru finalul «Prima Casă»
- Epidemia grecească se răspândește: Un oficial spune că țara sa este următoarea pe listă
- Chinezii salvează Europa: Banca centrală chineză cumpără datoriile zonei euro
- Reţetă şoc de la falimentara AIG: Pensionare la 70-80 de ani
- VIDEO Cel mai mare iaht din lume, spionat la şantierul din Germania
- Consumul de gaze naturale se reduce. A scăzut cu 1,9% în primul trimestru din 2012
- Finanţele împrumută 3,5 miliarde lei de la băncile locale
- Băncile franceze au redus creditarea cu 200 mld. $ în T4. Vreo legătură cu promoţia BRD la depozitele în euro?
- Din 2014, 74 de ferme româneşti riscă să intre sub incidenţa plafonării subvenţiilor agricole
- Ciprul ar putea fi următoarea victimă a crizei datoriilor, după Grecia, Irlanda şi Portugalia