Care ulei este mai sănătos?

De exemplu, ambele bogate în „grăsimi sănătoase, despre care s-a demonstrat că reduc inflamația și protejează împotriva bolilor de inimă”, spune ea. De asemenea, conțin vitamine și antioxidanți folositori, adaugă dieteticianul Grace Derocha, purtător de cuvânt al Academiei Naționale de Nutriție și Dietetică, conform TODAY.com.

Există totuși unele diferențe mari, mai ales când vine vorba de a alege cum și când să gătești cu ulei de avocado și când cu ulei de măsline, spun experții.

Conținut de grăsime

Din punct de vedere nutrițional, uleiul de avocado și uleiul de măsline sunt foarte asemănătoare, spune Zumpano, deși există câteva diferențe ușoare. Când vine vorba de calorii și conținut de grăsimi per porție, sunt aproape la fel, adaugă ea.

Într-o lingură de ulei de avocado, veți obține aproximativ 124 calorii și 14 grame grăsimi, inclusiv aproximativ 2 grame de grăsimi saturate, 2 grame  grăsimi polinesaturate și 10 grame grăsimi mononesaturate.

Într-o lingură de ulei de măsline, veți obține 119 calorii și 13,5 grame grăsimi, inclusiv aproximativ 2 grame grăsimi saturate, 1,5 grame grăsimi polinesaturate și 10 grame grăsimi mononesaturate.

Ambele au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Cu toate acestea, sunt bogate în grăsimi mononesaturate, deosebit de utile pentru sănătatea inimii. În plus, ambele sunt surse bune de acid oleic, un acid gras omega-9 și grăsimi mononesaturate, spune Zumpano.

„În esență, ambele sunt bune în general ca ulei sănătos pentru inimă, spune Derocha.

Alți nutrienți

Pe lângă acele grăsimi sănătoase, atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline conțin mulți alți nutrienți, dar au combinații ușor diferite ale acelor vitamine, antioxidanți și compuși vegetali benefici.

Ambele  uleiuri contin vitamina E, cu beneficii pentru sanatatea pielii și proprietati antioxidante. Dar, spune Zumpano, uleiul de măsline vine cu puțin mai mult decât uleiul de avocado.

„În ceea ce privește antioxidanții, ambele au antioxidanți foarte puternici, dar uleiul de măsline conține valori puțin mai mari”, adaugă ea.

De exemplu, cercetările de laborator sugerează că oleocantholul, un compus antioxidant unic din uleiul de măsline extravirgin, are proprietăți de calmare a durerii, similare cu ibuprofenul. Oleocantholul poate avea, de asemenea, beneficii pentru sănătatea creierului.

La rândul său, uleiul de avocado oferă luteina antioxidantă, care este utilă pentru sănătatea ochilor, spune Derocha.

ulei de măsline
SURSA FOTO: Dreamstime

Punct de fum

Poate că cea mai mare diferență dintre aceste două uleiuri sunt punctele lor de fum, adică temperaturile la care încep să ardă și să producă fum.

Uleiul de măsline are un punct de fum mai mic, undeva în intervalul de 375 de grade Fahrenheit.

Dacă utilizați ulei de măsline extravirgin, care este nerafinat, Zumpano recomandă de obicei menținerea temperaturii între 350 și 375 sau mai puțin. Înseamnă că uleiul de măsline va fi mai potrivit pentru gătit la foc mic, sau folosit la temperatura camerei, stropit peste salate sau legume.

Pe de altă parte, uleiul de avocado are un punct de fum mai mare, până la aproximativ 520 de grade Fahrenheit, spun experții.

Chiar și la foc mare, uleiul de avocado „nu are o aromă de ars și, de asemenea, păstrează toți acești nutrienți”, spune Derocha. „Așa că, atunci când te gândești la metode de gătit la căldură mare, cum ar fi prăjirea sau grătarul, poți alege ulei de avocado”, subliniază ea.

Zumpano este de acord:

„Dacă am de gând să prăjesc în tigaie sau dacă voi preji cartofii la o temperatură mai mare, voi folosi ulei de avocado”, explică ea. „Dacă folosesc o temperatură mai scăzută de gătit sau la temperatura camerei, cum ar fi aromatizarea salatelor, voi folosi un ulei de măsline.”

Aromă

Experții sunt de acord că uleiul de avocado are, în general, un gust mai neutru decât al uleiului de măsline.

Uleiul de avocado are un gust ușor de nucă sau de unt. Dar, în funcție de varietatea de măsline folosite, uleiul de măsline poate avea o aromă dulce, fructată sau chiar unele note picante și piperate.

Acest lucru este mai evident în uleiurile de măsline extravirgine, care sunt rezultatul primei presări la rece a măslinelor, explică Zumpano. Cu uleiuri de măsline mai rafinate, veți obține mai puține arome, dar și mai puține substanțe nutritive.

Ar trebui să folosiți ulei de avocado sau ulei de măsline?

Atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline sunt uleiuri pe bază de plante, care oferă o combinație bună de grăsimi sănătoase, vitamine și antioxidanți.

„Au compoziții ușor diferite, care au scopuri ușor diferite, dar cred că sunt la fel de sănătoase”, spune Zumpano.

Deci, pe care ar trebui să-l folosești? Depinde de ceea ce faci.

Deoarece are o aromă mai blândă și un punct de fum mai mare, uleiul de avocado este mai bun pentru gătit la căldură mare. Puteți prăji legume, carne sau puteți coace cu acest ulei.

Uleiul de măsline are o aromă piperată mai vizibilă și are, de asemenea, un punct de fum mai scăzut. Înseamnă că ar fi mai bine să utilizați uleiul de măsline pentru gătit la foc mic, cum ar fi fierberea, sau să-l folosiți ca ingredient în salate.