De altfel, previziunile sugerează că, în general, creșterea globală va avea o medie de puțin sub 3% anual și va continua pe o traiectorie de scădere.

Creșterea populației globale s-a redus la jumătate, de la 2% pe an la mai puțin de 1%, în ultimele cinci decenii și este de așteptat să scadă la aproape zero până în 2075.

Piețele emergente, în special din Asia, vor continua să depășească piețele dezvoltate

În ciuda unei încetiniri a creșterii PIB-ului real, atât pentru economiile dezvoltate, cât și pentru cele emergente,  se estimează că piețele emergente, în special din Asia, vor continua să depășească piețele dezvoltate.

Până în 2050, se preconizează că cele mai mari cinci economii din lume vor fi China, Statele Unite, India, Indonezia și Germania.

Este puțin probabil ca SUA să aibă performanțe excepționale din cauza creșterii semnificativ mai scăzute, în comparație cu economiile emergente mari.

Creșterea potențială a SUA este de așteptat să rămână semnificativ mai mică decât a economiilor mari emergente, precum China și India.

Aprecierea dolarului a crescut valoarea economiei SUA, dar este de așteptat ca puterea dolarului să scadă în următorii zece ani, sugerând o probabilă depreciere.

Nigeria, Pakistan și Egipt, printre cele mai mari economii din lume până în 2075

Nigeria, Pakistan și Egipt ar putea fi, de asemenea, printre cele mai mari economii din lume până în 2075, dacă sunt implementate politici adecvate. Globalizarea a redus semnificativ inegalitatea veniturilor dintre țări, iar piețele emergente au dus la o distribuție mai egală a veniturilor globale.

Inegalitatea veniturilor globale a scăzut în ultimele două decenii, dar inegalitatea veniturilor în interiorul țărilor a crescut, reprezentând o provocare pentru viitorul globalizării, potrivit Yahoo.Finance.

Potențialele provocări pentru creșterea economică

Goldman Sachs a analizat și potențialele provocări pentru creșterea economică globală și convergența veniturilor. Primul este riscul ca naționalismul, care prinde forță în multe țări, să conducă la creșterea protecționismului și la o inversare a globalizării.

Naționaliștii au ajuns la putere în mai multe țări și au schimbat modul în care este văzută globalizarea. Iar riscul rămâne evident.

În al doilea rând, există riscul unei catastrofe de mediu din cauza schimbărilor climatice.

Multe țări au decuplat cu succes creșterea economică de emisiile de carbon, demonstrând că acest lucru este realizabil la scară globală.

Cu toate acestea, realizarea unei creșteri durabile va necesita sacrificii economice și un răspuns coordonat la nivel global, ambele prezentând provocări politice semnificative.

Creșterea în Europa Centrală și de Est este de așteptat să rămână relativ stabilă, la 3,2%

Pentru anii 2070-2079, se estimează că economiile emergente vor crește cu 2,3% și vor continua să depășească economiile dezvoltate datorită creșterii productivității de doar 1,1%.

Asia va rămâne regiunea cu cea mai rapidă creștere, de 2,0%. Creșterea economiilor din America Latină este prognozată la 1,9% și se așteaptă să crească treptat și să se accelereze în următorii 10 ani, înainte de a scădea, din nou, în deceniile următoare.

Creșterea în Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa este de așteptat să rămână relativ stabilă la 3,2%, datorită contribuției tot mai mari din partea economiilor africane.

yuani china bancnote
SURSA FOTO: Dreamstime

Una dintre cele mai mari companii din Asia

Companiile joacă un rol semnificativ ca motoare economice primare pentru economiile din întreaga lume. PDD Holdings, cunoscută și sub numele de Pinduoduo Inc.

Este o companie chineză proeminentă care stimulează creșterea economică. PDD Holdings este un grup de comerț multinațional care deține și operează un portofoliu de afaceri, inclusiv Pinduoduo – o platformă inovatoare de comerț electronic care conectează consumatorii direct cu fermierii la scară mică. De asemenea, PDD Holdings Inc operează site-ul de cumpărături online Temu.

China, cea mai mare economie din lume până în 2075

  • Prognoza PIB (2075): 66,16 trilioane USD
  • Ponderea estimată în PIB-ul global (2075): 20,39%
  • Prognoza populației (2075): 1,02 miliarde

Transformarea economică a Chinei este una dintre cele mai remarcabile povești de succes în rândul țărilor cu venituri medii.

Până în 2075, China va fi cea mai mare economie din lume datorită producției, exporturilor și investițiilor în tehnologie și infrastructură.

Se estimează că PIB-ul Chinei va ajunge la 66,16 trilioane de dolari, reprezentând 20,39% din economia globală. Se estimează că populația Chinei va scădea la 1,02 miliarde până în 2075.