Rachel Garrat-Valcarcel a scris o opinie pentru 20 Minutes cu privire la situația controversată a fostului președinte secesionist al Cataloniei. Deși Carles Puigdemont a fost arestat joi, la doar o zi distanță, acesta a fost eliberat, riscând să fie extrădat în Spania.
Fostul președinte secesionist al Cataloniei a fost arestat joi, apoi eliberat vineri în Italia, dar riscă să fie extrădat în Spania într-un context în care cazul catalan s-a mai calmat, arată 20 Minutes.
Recent, Madridul și Barcelona au început un dialog, după ani de conflicte politice privind autodeterminarea Cataloniei. Posibila extrădare a lui Carles Puigdemont pare a fi o tensiune reînnoită care ar putea deraia aceste eforturi de calmare.
La Madrid, Pedro Sanchez a plătit scump pentru graţierea acordată separatiștilor închiși. La Barcelona, Pere Aragonès se confruntă cu presiuni din partea partenerilor săi independentişti mai radicali.
Deşi Carles Puigdemont, fostul președinte al Cataloniei care declarase unilateral independența regiunii în 2017, a fost arestat joi, el a fost eliberat vineri din închisoarea din Sardinia, în Italia. Cu toate acestea, el este încă supus unei posibile extrădări în Spania. Motiv suficient pentru a relansa un caz care avea tendința să se calmeze în ultimele luni.
Desigur, separatiștii continuă să conducă Catalonia, dar au fost iniţiate discuții cu Madridul. „20 Minutes” explică de ce această posibilă întoarcere în Spania a lui Puigdemont cade destul de prost atât pentru guvernul central, cât și pentru cel al Cataloniei.
– Care este contextul politic înainte de arestarea lui Carles Puigdemont în Italia?
De la începutul anului, tensiunile s-au relaxat oarecum între Madrid și Barcelona. Guvernul lui Pedro Sanchez a făcut un pas imens spre guvernul catalan, oferind o graţiere liderilor separatişti condamnați pentru că au participat la declarația unilaterală de independență a Cataloniei în octombrie 2017. „Este într-adevăr o graţiere, nu o amnistie cum a fost cerută de indepentişti. Guvernul socialist a reiterat că a fost o iertare, sentințele nu sunt anulate”, amintește pentru „20 Minutes” Carole Viñals, profesor-cercetător la Universitatea din Lille.
Eliberarea acestor nouă oficiali, considerați prizonieri politici de către guvernul catalan, a fost un fel de condiţie sine qua non pentru pentru a-i readuce pe toți la masa negocierilor. În același timp, dacă separatiștii au rămas și, în mare măsură, majoritari în parlamentul regional în timpul alegerilor din 14 februarie, aripa stângă și moderată (ERC) a preluat stăpânirea asupra celei de dreapta, până acum extremistă (JxCat).
Pere Aragonès, noul președinte al regiunii, a decis, în ciuda refuzului partenerilor săi din JxCat, să accepte mâna întinsă a Madridului și să vină să se aşeze la „masa dialogului”. „Pedro Sanchez a manevrat bine situaţia, pentru că a expus și mai mult diviziunile separatiștilor”, crede Carole Viñals.
– Arestarea lui Carles Puigdemont ar putea pune sub semnul întrebării acest proces?
Pere Aragonès i-a acordat un sprijin puternic lui Carles Puigedemont în timpul arestării sale. El chiar a anunțat că va merge în Sardinia înainte de a fi eliberat, „dar nu a indicat că va părăsi masa dialogului”, notează Carole Viñals. Ea crede că nici el, nici guvernul de la Madrid nu vor asta, cel puțin acum. Lucrurile s-ar putea agrava dacă Puigdemont va fi într-adevăr extrădat și, prin urmare, arestat în Spania în așteptarea procesului. Actualul președinte al Cataloniei este într-adevăr sub presiune. El a acceptat singur mâna întinsă a Madridului și și-a asumat un mare risc.
Vineri dimineață, JxCat și CUP (un mic partid independentist de extremă stângă, esențial pentru ca guvernul catalan să fie majoritar) au denunțat din nou procesul de dialog inițiat cu Madridul. Pentru ei, arestarea lui Carles Puigdemont „dovedește că Pedro Sanchez nu intenționează să negocieze o soluție politică a conflictului” din Catalonia. Manifestaţii au fost organizate, în special de către aceste două partide și de puternica asociație independentistă ANC. Niciun parlamentar actual al ERC nu a participat. Cu toate acestea, nimic nu este mai puțin sigur pentru extrădarea lui Carles Puigdemont.
Refugiat în Belgia din 2017, liderul catalan a fost deja arestat o dată, în Germania, în 2018. În cele din urmă, a fost eliberat. Din 2019 și de la alegerea sa ca membru al Parlamentului European, el se bucură de imunitate parlamentară. Aceasta i-a fost ridicată în martie, apelul lui Puigdemont a fost respins, dar procedura nu este complet finalizată. Judecătorii italieni ar avea toate oportunitățile de a-l elibera pe liderul catalan pe baza acestui imbroglio.
– Întoarcerea lui Carles Puigdemont în Spania este un lucru bun pentru Pedro Sanchez?
Nu este cert că Pedro Sanchez vrea o extrădare imediat, deși, desigur, a salutat arestarea și a cerut un proces în Spania. Când a preluat funcția de șef al guvernului spaniol în 2018, el avea încă o poziție dură cu privire la problema catalană. „În 2019 a spus din nou că vrea ca dl.Carles Puigedemont să răspundă pentru acțiunile sale din Spania”, își amintește Carole Viñals. De atunci, el a devenit mai rezonabil, în special pentru că este obligat să guverneze împreună cu partidul de stânga Podemos, care este în favoarea unui referendum în Catalonia.
O graţiere a lui Puigdemont pare imposibilă „deoarece pentru a-l ierta, va trebui condamnat și asta va dura ceva vreme”, spune profesorul-cercetător. Și pentru că figura fostului președinte catalan este cea mai divizatoare dintr-un dosar extrem de epidermic. Premierul socialist a cheltuit deja un capital politic considerabil pentru a-i ierta pe cei nouă separatiști închiși. Încă plătește pentru acest lucru: în sondaje, rămâne în urma Partidului Popular (dreapta) care are o poziție radicală și intransigentă cu privire la dosarul catalan. A vedea discuțiile cu guvernul de la Barcelona încetând imediat după începerea lor ar face mai mult decât improbabilă o eventuală revenire asupra învestiturii politice pentru Pedro Sanchez.
„El va putea pretinde întotdeauna că l-a adus pe Puigdemont înapoi în Spania când a fugit sub guvernul PP”, estimează Carole Viñals. Și că guvernul spaniol este în curs de pregătire a bugetului său pentru 2022. Cu toate acestea, coaliția formată din socialiști și Podemos nu deține o majoritate absolută în Cortes (Adunarea Națională locală). Va avea nevoie de sprijinul diferitelor partide regionaliste sau naționaliste. Sanchez se baza pe voturile deputaților ERC pentru a-și realiza bugetul. Acest sprijin pare mai incert astăzi, în orice caz suspendat în urma evenimentelor din Sardinia. Un eșec la votarea bugetului ar doborî guvernul lui Pedro Sanchez.