Fondul de investiţii Carlyle Group analizează posibilitatea de a face o ofertă, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru o mare parte din activele petrolului şi gazelor naturale din portofoliul grupului austriac OMV, care este acţionarul majoritar de la OMV Petrom, au afirmat, marţi, 30 noiembrie, mai multe surse apropiate dosarului pentru Bloomberg.
OMV deține operaţiuni în Libia, Irak, Kurdistan, Malayezia, Norvegia, Emiratele Arabe Unite şi România
Conform surselor, Carlyle Group este interesat în mod special de operaţiunile pe segmentul upstream (n. red. explorare şi producţie), acolo unde în mare parte operează OMV. Orice acord ar urma să excludă, probabil, proiectele OMV din Austria şi Rusia, dar şi participaţia deţinută la divizia din România, OMV Petrom SA, au mai relatat aceleași surse.
Astfel, cotaţiile acţiunilor OMV au crescut cu până la 6,9%, acesta fiind cel mai mare salt înregistrat de titlurile OMV în ultima lună. Marţi, pe 29 noiembrie, valoarea de piaţă a OMV era de aproximativ 16,5 miliarde de euro.
OMV își propune să reducă producţia de petrol şi gaze cu o cincime până în 2030 şi să renunţe la producţia upstream de combustibili fosili până în anul 2050. OMV deține operaţiuni în ţări precum Libia, Irak, Kurdistan, Malayezia, Norvegia, Emiratele Arabe Unite şi România.
OMV deține 51,01% din acţiunile OMV Petrom
Agenția de presă Reuters a informat recent că un consorţiu din care face parte grupul energetic norvegian Aker a prezentat oferta de a cumpăra un pachet majoritar din activităţile de explorare şi producţie OMV. Acest consorţiu, care cuprinde Aker ASA, şi-ar fi exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV. Oferta consorţiului a estimat valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV, undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari.
OMV, cea mai mare companie industrială din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
La mijlocul anului 2022, Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), alături de partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au demarat producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), acestea fiind introduse primele gaze în Sistemul Naţional de Transport. BSOG este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale.