Carmen Avram a solicitat compensaţii financiare pentru apicultorii din România

Carmen Avram a atras atenţia asupra studiilor care arată că aproape jumătate din mierea din import e contrafăcută din cauza sprijinul unei revizuiri a cadrului legal european privind etichetarea mierii. De aceea, ea, alături de alți 43 de europarlamentari din state diferite, a semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, prin care solicită stabilirea unor norme comune pentru testarea conformităţii mierii care intră pe piaţa europeană.

În prezent, europarlamentarii solicită implementarea obligativității etichetării ţării de origine, indicându-se procentul pentru fiecare sursă a mierii în cazul unui mix şi constituirea unui centru comunitar de referinţă pentru miere şi testarea sistematică a mierii din import.

„Sectorul apicol este în criză. (…) Aş vrea să aflu de la reprezentantul Comisiei Europene dacă există posibilitatea acordării unor compensaţii financiare pentru această perioadă de criză, care a lovit crunt sectorul apicol, şi dacă există vreo şansă ca importurile de miere din Ucraina să fie şi ele reglementate, pentru că, într-adevăr, tranzitul de cereale spre zonele vulnerabile trebuie facilitat, însă mierea nu e un aliment care să necesite astfel de măsuri.

E imperativ, deci, să aplicăm acel sistem de etichetare corectă a mierii din exteriorul Uniunii Europene, dar ar trebui reglementate şi condiţiile de import”, a declarat, marți, Carmen Avram.

Potrivit sursei citate anterior, Comisia Europeană (CE) a propus revizuirea directivei mierii, care reglementează modul în care este plasată pe piaţă. În perioada următoare, Parlamentul European (PE) îşi va definitiva poziţia pe acest subiect.

Apicultorii români cer oprirea importului de miere din Ucraina

În această primăvară, apicultorii români au solicitat încetarea importurilor de miere din Ucraina, invocând excedentul României, și au cerut ajutor financiar din partea Uniunii Europene (UE), precizând că cele 10 milioane de euro alocate sunt insuficiente pentru agricultura românească.

„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia a fost una modestă, nici în aceste condiţii nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurenţă neloială între ceea ce producem noi şi ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri foarte mici.

Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurenţă neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate şi mai mare”, a spus președintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.