Carmen Iohannis, la secția de votare

„Astăzi am votat pentru o administraţie locală performantă şi pentru o Europă unită. Vă doresc o duminică frumoasă şi vă invit pe toţi la vot, este foarte important”, a fost mesajul lui Carmen Iohannis.

Întrebată ce speră de la aceste alegeri, Carmen Iohannis, soţia preşedintelui Klaus Iohannis, a răspuns: „Performanţă şi unitate”.

Președintele statului a votat în această dimineață la o secție de votare organizată în sediul liceului Jean Monnet din București.

Ce trebuie să știe alegătorii

La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota doar la secția la care sunt înregistrați cu domiciliul sau reședința, cu condiția ca aceasta să fie stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secția de votare la care sunt înregistrați, alegătorii trebuie să prezinte documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea reprezentanților români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/pentru alegerea primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrative-teritoriale/Consiliului de sector.

Alegătorul va aplica ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care o poate folosi în cazul în care ștampila devine ilegibilă după aplicare.

Câți cetățeni români au drept de vot

După ce a votat, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și va introduce fiecare dintre cele cinci buletine în urna corespunzătoare.

Apoi, alegătorul va preda ștampila și poate părăsi secția de vot.

Pentru cetățenii care nu pot fi transportați sau întâmpină dificultăți majore în a ajunge la secția de votare, fiecare secție de votare va fi echipată cu o urnă specială.

Conform Autorității Electorale Permanente, la data de 31 mai, în Registrul electoral erau înregistrați 18.978.908 de cetățeni. Dintre aceștia, 18.018.921 aveau domiciliul sau reședința în țară, în timp ce 959.987 aveau domiciliul în străinătate.