Initial sarbatori pagane celebrate in Roma antica, carnavalurile sunt, pe scurt, petreceri grandioase inaintea postului Pastelui. Datele lor difera de la un an la altul si se stabilesc in functie de sarbatorile religioase catolice.
Primul cuvant care vine in mintea oricui se gandeste la carnavalul de la Rio este samba. Imbracati in costume spectaculoase, localnicii impanzesc strazile orasului si danseaza in ritmuri de samba pana la rasaritul soarelui. Scolile de samba se pregatesc tot anul pentru aceasta parada, asa ca un bilet la sambodrom ajunge si la 200 de dolari si tot atat costa si un bilet la selectul bal de la Copacabana Palace Hotel. Ideal este sa rezervati un bilet pentru marea parada de la sfarsitul carnavalului, cand defileaza scolile castigatoare. Desi are loc intre 9 si 12 februarie, pentru brazilieni inseamna mijlocul verii, cand temperatura atinge ziua si 40oC.
Daca dispuneti de 2.000 de dolari de persoana si va ganditi sa mergeti in Brazilia, trebuie sa retineti cateva lucruri. Cu aproape 10 milioane de locuitori, Rio de Janeiro nu este un oras tocmai sigur. Este recomandat sa nu luati cu dvs. nici un fel de bijuterii, cat mai putini bani cash si cat mai multe cecuri de calatorie si carduri. Lasati pasaportul la hotel, si daca vi se cere un act de identitate, aratati o copie de pe acesta. De asemenea, nu acceptati sa vi se faca cinste cu bauturi de catre persoane pe care abia le-ati cunoscut. In privinta banilor, trebuie sa stiti ca moneda nationala in Brazilia este realul, iar un dolar valoreaza aproximativ 2,4 reali.
Bataie cu flori la Nisa
Carnavalul de la Nisa se desfasoara in intervalul 31 ianuarie – 17 februarie si are ca principala atractie Parada florilor. Initial o adevarata bataie cu flori, Parada inseamna acum defilarea a peste 20 de care alegorice, pentru impodobirea carora sunt necesare aproximativ 6.000 de corole de flori. Cea mai apreciata este mimoza, simbolul orasului Nisa. Al doilea oras turistic al Frantei, dupa Paris, Nisa are 20 de muzee si galerii de arta, 190 de hoteluri si 10.000 de camere si a atras peste trei milioane de vizitatori in 2000, avand totodata al doilea aeroport din Franta, din punctul de vedere al traficului. Cu 500 de euro de persoana puteti merge linistiti la Carnavalul de la Nisa. Iata care este nivelul preturilor: un fel de mancare costa intre 7,62 si 10,67 euro, o cafea intre 1,22 si 1,52 euro, o bere intre 2,29 si 3,05, o sticla de vin intre 9,15 si 12,22, un pahar de whisky in jur de 3,05 si 3,81, iar intrarea la discoteca (consumatie inclusa) 15,24 si 22,87.
Venetia secolului XVIII
Aveti o pelerina, o palarie tuguiata si o masca pe fata? Nu va mai lipseste decat o gondola pentru a fi gata sa participati la carnavalul de la Venetia. Intre 1 si 12 februarie, Venetia arata ca si cum timpul s-ar fi oprit in secolul XVIII. Unul dintre lucrurile cele mai importante este sa rezervati din timp o camera cu vedere spre canale si nu spre una dintre aleile intunecoase. Cele mai importante evenimente ale acestui carnaval sunt balul mascat de la Palatul Pisani-Moretta, la care biletul costa 340 euro, iar costumele stil secol XVIII sunt obligatorii. Daca aceasta distractie vi se pare prea scumpa, puteti lua cina – tot in costum de carnaval, evident – la Caffe Quadri, local frecventat de Stendhal, Byron, Wagner si alte celebritati, contra sumei de 135 euro. Un alt eveniment remarcabil este concertul omagial in onoarea Mariei Callas, la care biletul costa doar 45 de euro.
Indiferent pentru care din cele trei carnavaluri optati, tineti minte ca toate au in comun un singur lucru: explozia preturilor.

Oferte

Carnaval la Venetia (6.02 – 12.02)
J’Info Tours – 399 USD/pers. Pretul include: transport cu autocarul, cazare cu mic dejun in camera dubla la hotel de doua sau trei stele, ghid insotitor. Nota: intrarile la
obiectivele turistice, transportul cu vaporetto in Venetia, serviciile
de ghid local si asigurarea medicala obligatorie (195.000 lei
pentru 7 zile) nu intra in pret. In cazul transportului cu avionul (Bucuresti-Treviso-Bucuresti), pretul este de 499 USD/pers.

Carnaval la Rio de Janeiro (9.02-12.02)
CMB Travel – 694 USD/pers. Pachetul
include: 5 nopti cazare in camera dubla cu mic dejun inclus la hotel Oceano Copacabana, transfer aeroport –
hotel – aeroport. Biletul de avion Bucuresti-Rio de Janeiro-Bucuresti costa in jur
de 850 USD/pers.

Carnaval la Nisa
CMB Travel – 315 USD/pers.
Pachetul include: 7 nopti cazare
in camera dubla la hotel
Berne/Normandie**, transfer aeroport-hotel-aeroport, turul orasului Nisa, bilet de intrare la
parcul Marineland si bilete pentru Parada florilor si Parada luminilor.

DestinaTia sAptAmanii – Jocurile Olimpice de IarnA de la Salt Lake City
Tim de 17 zile, in februarie
(8-24), Salt Lake City (SUA) va deveni centrul intregii lumi.
De sase ani orasul se pregateste
pentru marele eveniment: s-au
construit hoteluri, s-au renovat cladirile, s-au refacut strazile si
chiar s-au deschis cateva muzee
si o gradina zoologica. Din 1994,
capacitatea de cazare a crescut
cu 64%, a fost investit un miliard
de dolari intr-o autostrada, iar
pe strazi au aparut 300 de semne
noi care indica atractii turistice.
Pentru Jocurile Olimpice s-au vandut deja 1,365 milioane de bilete, ceea
ce a determinat incasari de
171 milioane de dolari. Inca mai sunt disponibile 200.000 de bilete
si in fiecare zi se fac vanzari de
aproximativ 200.000 dolari.
Pe site-ul oficial al Jocurilor Olimpice, pachetele turistice care contin trei nopti de cazare, mic dejun si bilete la diferite evenimente au preturi intre 2.000 si 10.000 de dolari.
Jocurile Olimpice sunt de fapt o adevarata industrie. In afara de incasarile provenite din vanzarea biletelor, organizatorii pun la dispozitia amatorilor o gama variata de suveniruri. Se pot cumpara tricouri, sepci, pulovere, jucarii, rucsacuri si genti de voiaj, bijuterii si chiar sculpturi de bronz. De asemenea, procente insemnate din incasari vor proveni cu siguranta din comercializarea de bautura si mancare, intrucat in incintele sportive nu este permisa intrarea cu asa ceva. Mediatizarea Jocurilor Olimpice va transforma cu siguranta Salt Lake City intr-o destinatie turistica pe care multi nu au luat-o in considerare pana acum.