În România, va fi complet interzisă comercializarea de carne artificială. Legea cărnii a fost modificată astfel încât carnii produsă în laborator să nu o găsim în galantarele marilor magazine din țara noastră. Senatorii din comisia de agricultură au modificat marți Legea cărnii.
„În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, au argumentat ei. „Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a declarat George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat, potrivit Pro TV.
Modificările legii se referă și la alte prevederi. Astfel, pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Senatorii spun că multe supermarketuri păcălesc oamenii. Ele au înscrisuri de genul „produs în România”. Sunt și produse care nu sunt 100% carne, dar pe etichetă scrie altceva.
Mai mult de atât, aleșii au propus ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-food-urilor să fie scris de unde provine carnea pe care o folosesc.
Pentru cei care nu vor respecta regulile, amenzile pleacă de la 20.000 de lei. Dar până să fie aplicată, această lege trebuie să primească și votul în plenul celor două camere.
SUA, Canada și Singapore permit comercializarea acestor produse de laborator
În prezent, doar în Statele Unite, Canada și în Singapore, permit comercializarea și consumul de carne artificială.
Burger King a devenit primul lanţ global de restaurante fast food care oferă clienţilor săi produse din carne artificială. Aceasta este obţinută exclusiv din plante. Burgerii din carne artificială sunt furnizaţi de firme tip startup. Ca de pildă Impossible Foods sau Beyond Meat, ambele sprijinite de fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Compania Impossible Foods din Silicon Valley şi-a lansat burgerii din „carne“ artificială în anul 2016, inclusiv în restaurante de top din New York, precum Momofuku Nishi. Au urmat parteneriate cu peste 5.000 de restaurante din SUA şi Asia.
Doar 9% dintre oamenii care cumpără burgeri din „carne“ artificială obţinută din plante sunt vegetarieni, restul de 90% fiind dintre cei care obişnuiesc să consume carne, dar caută o alternativă mai sănătoasă, arată un studiu realizat de Burger King, citat de Associated Press. „Sunt o mulţime de oameni care ar vrea să mănânce burgeri în fiecare zi, dar nu neapărat vor să mănânce carne“, spunea în 2019 Chris Finazzo, preşedintele diviziei pentru America de Nord a companiei Burger King.