Carne de pui crescută în laborator. Cum o poți recunoaște?

carne

SURSA FOTO: Dreamstime

Ai de gând să mănânci carne de pui crescută în laborator? Ziua aceea nu e departe. În 2023, Upside Foods și Good Meat, două companii americane, au primit, la începutul lunii iunie, aprobarea finală pentru a vinde pe piață carne din celule, cultivată în laborator.

Cu toate acestea, carnea cultivată în laborator nu este disponibilă pe scară largă în magazinele alimentare. Producerea ei este costisitoare și dificil de realizat la scară largă.

Când va ajunge pe rafturile magazinelor alimentare, eticheta aprobată de USDA pentru aceste produse este de „pui cultivat cu celule”. În statul Iowa, este necesar să includă termenii „crescută în laborator”, „creat în laborator”, „falsă” sau „cultivată în celule”.

Cel mai probabil, carnea de laborator va sta pe rafturi alături de alte produse din carne, deoarece este crescută din celule animale reale, fiind identică din punct de vedere biologic cu puiul convențional, potrivit Chowhound.

Cum se face carnea ”cultivată” cu celule?

Cel mai simplu mod de a înțelege ce este ”carnea cultivată cu celule” este să te gândești la fabricarea berii. Primul pas este extragerea celulelor de la animale vii (animalele nu sunt rănite în timpul acestui proces). După aceea, sunt introduse în bioreactoare mari din oțel – așa cum se face într-o fabrică de bere – cu un mediu de cultură de creștere.

Celulele primesc aceleași ingrediente de care animalele au nevoie pentru a trăi și a crește, precum vitaminele, aminoacizii, proteinele etc., și continuă să se înmulțească.

Tesutul muscular începe sa se formeze, ajungând la textura și structura cărnii. După aproximativ 8 – 12 săptămâni, carnea cultivată în laborator este gata de recoltare.

Acesta este procesul standard de producere a cărnii crescute în laborator și a oricăror alte tipuri de carne sau fructe de mare.

Există 174 de companii din întreaga lume care folosesc acest proces pentru a crea cărni cultivate cu celule și alte produse pe bază de animale, cum ar fi tratamente de îngrijire a pielii sau medicamente.

Orice celulă animală poate fi extrasă și utilizată în acest proces. Există unele companii care creează în acest fel ton roșu de sushi, bucăți de vită wagyu, carne de porc, hamburgeri, creveți, somon și orice animal sau fructe de mare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Unde se vinde carnea crescută în laborator

Prima țară în care s-a vândut carne ”cultivată cu celule” a fost Singapore, în 2020. În mai 2024, Good Meat 3 a devenit disponibilă pentru clienți, fiind vândută într-un magazin numit Huber’s Butchery din Singapore.

Produsul este un amestec de pui cultivat pe celule și proteine ​​pe bază de plante  și costă 7,20 USD (aproximativ 5,62 USD).

În Singapore, o companie numită Vow a primit aprobarea să-și vândă prepelițele, iar Aleph Farms din Israel, cu sediul în Israel, a primit undă verde pentru carnea de vită.

Multe țări au interzis fabricarea și vânzarea cărnii „cultivate în laborator”

Important de menționat: mai multe țări, inclusiv Italia, au interzis deja fabricarea și vânzarea acestui tip de carne.

Alții iau în considerare restricții, încetinind procesul de aprobare. În SUA, statele Florida și Alabama au anunțat interdicții pentru acest tip de carne, invocând protejarea fermierilor și a tradițiilor alimentare.

Oamenii sunt destul de dezamăgiți

În plus, mulți potențiali clienți par dezamăgiți de produs. Un studiu publicat în Journal of Environmental Psychology a constatat că 35% dintre consumatorii de carne și 55% dintre vegetarieni au fost „foarte dezamăgiți” de carnea de cultură pentru a o încerca.

Cumpărătorii nu vor găsi, deocamdată, pui de cultură pe rafturile magazinelor alimentare din SUA. În schimb, produsul va putea fi testat în restaurantele de lux din San Francisco și Washington, D.C.