Carne de pui cu Salmonella!

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat joi un focar de salmonella. Focarul este asociat cu carnea de pui și afectează în prezent 16 țări.

ECDC a declarat că au fost raportate 335 de cazuri confirmate în 15 țări europene. De asemenea, în perioada ianuarie – 24 octombrie au fost descoperite cazuri și în Statele Unite. În Germania au fost în total 18 cazuri în acest an, potrivit evaluării.

Un total de nouă persoane din trei țări au necesitat îngrijiri medicale în unități medicale. În plus, o persoană din Austria a murit în urma contractării bacteriei.

Carnea de pui este considerată sursa probabilă a focarului, care include trei tipuri diferite de Salmonella enteritidis ST11. Precizările vin din partea agenției cu sediul la Stockholm, ECDC, într-o evaluare comună cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Bacterii similare cu cele care au provocat focarul au fost detectate în probe de carne de pui și kebab de pui. Deși datele privind trasabilitatea alimentelor indică producători localizați în Polonia (7 producători) și Austria (1 producător), nu au fost găsite dovezi microbiologice ale unei contaminări în instalațiile acestora, se arată în raport.

Sursa focarului nu a fost deocamdată identificată

„În urma informațiilor privind expunerea la alimente și a investigațiilor naționale din 2023, autoritățile pentru siguranța alimentelor din Austria, Danemarca și Italia au investigat 10 produse alimentare (șase contaminate cu Salmonella Enteritidis ST11 cluster 1 și/sau cluster 2), șapte producători finali din Polonia și unul din Austria.

Informațiile privind trasabilitatea au arătat că trei kebaburi contaminate cu Salmonella au avut în comun mai mulți operatori economici din sectorul alimentar polonez. Legătura comercială a kebabului suspect sugerează una sau mai multe surse/puncte comune de contaminare în Austria, Danemarca și Italia”, mai precizează documentul citat.

Oamenii de știință au mai transmis că se așteaptă ca noi cazuri să apară în cadrul acestui focar de salmonella în mai multe țări, deoarece sursa nu a fost încă identificată. Experții EFSA și ECDC recomandă efectuarea de investigații suplimentare pentru a identifica locațiile potențiale din cadrul lanțului de producție a cărnii de pui unde ar fi putut avea loc contaminarea.