Adevărul despre carnea de pui din magazine

Producătorii acuză că pe piața internă se găsesc produse fabricate din cereale și carne de pui ucrainene, vândute sub etichetă românească. Unul dintre producătorii locali susține că parteneriatele dintre Ucraina, Olanda și Polonia facilitează aducerea cărnii de pui ucrainene în România, subminând astfel fermierii autohtoni.

Potrivit acuzațiilor, carnea de pui produsă în Ucraina este vândută inițial către Olanda și Polonia, iar ulterior, ajunge pe piața românească. Ceea ce face situația și mai controversată este faptul că aceste produse sunt etichetate ca fiind de origine românească, creând astfel o confuzie între consumatori.

Unul dintre producătorii români relatează că a avut un șoc în momentul în care a descoperit produse din afară pe rafturile unui supermarket, purtând eticheta firmei sale. Această practică, conform acuzațiilor, face parte dintr-un plan mai amplu care vizează falimentarea micilor fermieri pentru a permite preluarea lor de către multinaționale.

Prețul la carne de pui a scăzut din cauza importului

Producătorul Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi, argumentează că prețurile scăzute la carne, atât în cazul puilor, cât și în cel al cerealelor, sunt cauzate de cantitățile masive de carne de pui importate din Ucraina. Acesta subliniază că prețul mediu al unui kilogram de pui în Ucraina este de aproximativ 20 de lei, în timp ce în România poate ajunge la 30 de lei.

Ilisei susține că parteneriatele dintre Ucraina, Olanda și Polonia permit circulația cărnii de pui ucrainene pe piața românească. Aceasta este etichetată în mod fraudulos ca produs românesc.

Fermierii români se plâng și de faptul că Uniunea Europeană importă carne de pui din Mercosur, țări din America Latină. Acestea utilizează tehnologii și practici neconforme cu standardele europene. Este vorba despre:

  • Argentina
  • Brazilia
  • Paraguay
  • Uruguay

„Nu trebuie să vorbim doar de irigații pentru culturile mari. De exemplu, la fermele de pui și în zootehnie trebuie să dai apă la animale, iar pentru apa pe care o scoți tu din pământ, pentru care ai forat un puț, plătești nu numai curentul, ci și taxe la stat pentru fiecare litru pe care l-ai scos. Bani care se adaugă la cheltuielile enorme ale fermierilor.

În perioada asta de iarnă, când toate costurile s-au majorat, pentru că avem cheltuieli pentru încălzire, iar Guvernul a majorat acciza și plătim gaz mai scump, vindem carnea de pui mai ieftin, cu 5,20 lei, față de astă vară, când vindeam cu 6 lei kg”, declară Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi, pentru national.ro.

carne de pui
Carne de pui/SURSA FOTO: Dreamstime

Fermierii locali se tem că ar putea fi preluați de corporații

În plus, producătorii români atrag atenția asupra faptului că fondurile europene pentru agricultură impun standarde riguroase.

Totuși, ei spun că motivele din spatele acestor standarde sunt puse sub semnul întrebării. Ei susțin că această situație contribuie la distrugerea fermierilor locali și la preluarea acestora de către marile corporații.

„Păi tu mă compari puii noștri cu puii din Ucraina, care nu respectă nicio regulă, că acolo nu au nicio lege care să supravegheze, iar UE spune slava Ucraina și tot ce e din Ucraina să vină în România. Au făcut ucrainenii parteneriate cu Olanda și cu Polonia prin care vând carnea către aceste două țări, dar practic carnea nu ajunge nici în Olanda, și nici în Polonia, ci în România, că olandezul o vinde direct către o firmă românească.

Și atunci, din Ucraina vine direct în România. De unde? Din Olanda, zic ei. Mafia asta este atât de mare, încât carnea care vine din țările astea se etichetează ca fiind produs românesc. Oamenii trebuie să fie foarte atenți la etichetă, să scrie un producător cunoscut, deși, în urmă cu câțiva ani, chiar mie mi s-a întâmplat să văd la un supermarket cunoscut marfă din afară etichetată ca fiind de la firma mea”, mai spune președintele Grupului de Producători EuroAvi.

Importuri fără documente

Acuzațiile includ și existența unui depozit de colectare legume și fructe în Turcia, controlat de un politician român. Acesta ar aduce marfa în țară fără documente.

„Carnea aia nu are cum să vină proaspătă de acolo și vine congelată. Ați văzut pe undeva carne de pui congelată din Brazilia, de exemplu? Nici nu o să vedeți. Carnea aia se vinde în România. Cum?

Se descarcă în porturi europene mari din UE, se decongelează, îi dau cu un praf să pară fresh și o trimit în România pe post de carne produsă în România. Și asta pentru că li se permite de către autoritățile statului. Atât de mare este corupția”, afirmă Puiu Ilisei.

Fermierii cer reglementări stricte

Fermierii susțin că această practică creează concurență neloială pe piața internă. Ei solicită reglementări stricte pentru a proteja industria agricolă românească.

„Pentru că, atunci când te va cumpăra pe zero lei, să fie făcute mai bine decât în țările lor. Iar acum se urmărește distrugerea fermierului mic și preluarea lui de către multinaționale”, ne-a precizat Puiu Ilisei. O dovadă a atacului asupra agriculturii românești, la care participă și Guvernul, este că fermierii nu reușesc să obțină finanțare nici măcar de la băncile de stat, astfel că le este imposibil să se capitalizeze și să se dezvolte.

Am mai aflat, tot de la producătorii români, că în Turcia există un depozit foarte mare de colectare legume și fructe al unui politician de la noi, care aduce marfa în România. Marfă care se aduce fără acte. Dacă ai aplica taxe vamale, nu ai cum să vinzi roșia din Turcia sub 5 lei, când e sezonul roșiilor la noi, și noi o dăm cu 1,50 lei.

Dacă ar plăti taxe vamale, nu ar avea cum să ne facă nouă concurență marfa din Turcia”, a mai declarat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi.