Carne de pui cu Salmonella. Nu o mai mâncați! Alertă alimentară în România

carne de pui

SURSA FOTO: Dreamstime

Nu mâncați această carne de pui! Alertă alimentară în supermarketurile din România. Un lot de carne de pui este contaminat cu Salmonella Enteritidis, a avertizat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA).

Nu mâncați această carne de pui! Este contaminată cu Salmonella Enteritidis

Nu mâncați această carne de pui! Un lot întreg de carne de pui a fost retras de pe rafturile supermarketurilor pentru că este contaminat cu Salmonella Enteritidis.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) a retras de la comercializare carne de pui de la Cedrob S.A. Oamenii sunt sfătuiți să NU mănânce puiul, ci să îl returneze supermarketului de la care l-au cumpărat, în baza bonului fiscal.

SURSA FOTO: ANSVSA
SURSA FOTO: ANSVSA

Despre Salmonella Enteritidis

Salmonella Enteritidis este o specie de bacterii din genul Salmonella, care face parte din familia Enterobacteriaceae. Această bacterie poate provoca infecții alimentare la oameni și animale.

Principala modalitate de transmitere a Salmonella Enteritidis la oameni este prin consumul de alimente contaminate, în special alimente de origine animală, cum ar fi ouăle crude sau insuficient gătite, carne de pasăre sau carne de vită crudă sau insuficient preparată. Bacteriile pot supraviețui în ouăle crude și pot fi prezente în interiorul oului, afectându-l chiar înainte de formarea cojii.

Simptomele infecției cu Salmonella Enteritidis

Simptomele infecției includ diaree, dureri abdominale, febră, greață și vărsături. Aceste simptome pot apărea de obicei între 6 și 72 de ore după ingestia bacteriilor. În general, infecția este autolimitată și se rezolvă de obicei fără tratament specific.

Totuși, în cazurile severe sau în cazul grupurilor de persoane vulnerabile, cum ar fi copiii mici, persoanele vârstnice sau cele cu sistemul imunitar slăbit, pot fi necesare tratamentul medical și supravegherea atentă. Infecția cu Salmonella Enteritidis în timpul sarcinii poate avea riscuri pentru mama și copil. În unele cazuri, infecția severă poate duce la complicații precum deshidratarea și necesitatea de a primi tratament intravenos. Mai important, infecția în timpul sarcinii poate crește riscul de avort spontan sau naștere prematură.

Prevenirea infecției cu Salmonella Enteritidis se bazează pe practici igienice adecvate în prepararea alimentelor, precum și pe gătirea completă a alimentelor de origine animală. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de ouă crude sau insuficient gătite și igiena personală riguroasă pentru a reduce riscul de contaminare.