Am putea avea carne produsă în laborator, în restaurantele din România, chiar din 2026

Într-un an şi jumătate, restaurantele din România ar putea oferi clienților carne realizată în laborator. O companie franceză, Gourmey, a solicitat autorităţilor de reglementare ale Uniunii Europene autorizarea vânzării de carne cultivată în toate cele 27 de state membre.

Deși inițial vorbim despre foie gras cultivat în laborator, compania intenționează să extindă gama și la alte sortimente de carne.

Procesul de producție începe cu recoltarea celulelor de la animale. Aceste celule sunt apoi plasate într-un mediu nutritiv bogat în aminoacizi, peptide, vitamine și minerale.

În acest mediu, celulele se multiplică rapid, formând bucăți de carne. Acestea sunt ulterior extrase și livrate către unitățile de producție.

În Statele Unite, deja au fost aprobate două tipuri de carne de pui cultivate artificial în anul 2023, iar carnea produsă în laborator este legală chiar din decembrie 2020 în Singapore.

Carne fără reziduuri de antibiotice, iar producţia are un grad minim de poluare, comparativ cu fermele de animale

Producătorii de carne cultivată în laborator susțin că aceasta nu conține reziduuri de antibiotice, reducând astfel semnificativ riscul de rezistență la antimicrobiene.

Gourmey
SURSA FOTO: Gourmey.com

În plus, producția în laborator poluează aerul cu până la 94% mai puțin decât fermele convenționale și utilizează cu 66% mai puțină apă comparativ cu abatoarele tradiționale.

Mai mult, acest tip ce carne ar putea necesita cu până la 90% mai puțin teren, oferind o soluție valoroasă pentru agricultura durabilă. Aceasta ar putea promova metode mai ecologice, îmbunătăți securitatea alimentară în Europa și reduce dependența de culturi importate pentru hrana animalelor.

Cu toate acestea, fermierii sunt îngrijorați de noile tehnologii și consideră că promovarea cărnii cultivate în laborator ar putea duce la dispariția cărnii tradiționale de pe piață.

Cum va avea loc procesul de aprobare

Pentru ca un produs din carne cultivată să fie vândut în Uniunea Europeană, trebuie să primească aprobarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Autorizația pentru comercializarea cărnii cultivate este reglementată de Regulamentul privind alimentele noi, unul dintre cele mai riguroase cadre de siguranță alimentară la nivel mondial.

După ce produsul din carne cultivată obține aprobarea autorităților de reglementare ale UE, poate fi comercializat în toate cele 27 de state membre, inclusiv în România. Procesul de aprobat include o evaluare detaliată și bazată pe dovezi a siguranței și valorii nutriționale a cărnii cultivate și este estimat să dureze cel puțin 18 luni.

Foie gras-ul cultivat de Gourmey va fi supus evaluării conform Regulamentului UE privind alimentele noi. Acest cadru detaliat și bazat pe rezultate permite, de asemenea, luarea în considerare a impactului social și economic potențial al produsului.

Comisia Europeană, statele membre și experții științifici ai EFSA colaborează în procesul de aprobat pentru a asigura că deciziile sunt echitabile și reflectă interesele tuturor părților implicate.