Prima țară europeană care va comercializa carne artificială. Carnea este cultivată în laboratoare

Marea Britanie devine prima țară din Europa în care se va comercializa carne artificială cultivată în laborator. Autoritățile britanice au aprobat unui start-up local să producă carne de pui din celule cultivate în laborator. Potrivit Bloomberg, această carne va fi destinată, pentru moment, animalelor de companie.

Start-up-ul Meatly a anunțat miercuri că, după obținerea aprobărilor necesare, intenționează să înceapă producția de eșantioane comerciale ale hranei sale pentru animale. În același timp, compania continuă să lucreze la reducerea costurilor și la extinderea producției pe o scară industrială în următorii trei ani.

„Proprietarii de animale de companie caută o modalitate mai bună pentru a-şi hrăni pisicile şi câinii cu carne. Acum ne putem continua misiunea de a le da consumatorilor o alegere uşoară”, a declarat Owen Ensor, director general la Meatly.

Carnea cultivată în laborator a stârnit interes în ultimii cinci ani datorită promisiunii de a reduce impactul asupra mediului comparativ cu carnea produsă tradițional. Cu toate acestea, industria se confruntă cu provocări precum scăderea investițiilor, dificultăți în atingerea volumului de producție mare și reacții ostile în unele țări.

Procesul de producție al cărnii cultivate în laborator implică utilizarea celulelor animale pentru a dezvolta țesut muscular similar cu cel din carne provenită de la animale sacrificate.

America și Singapore au aprobat carnea de laborator pentru consum uman

În Europa, obținerea aprobărilor necesare pentru consumul uman al cărnii cultivate în laborator este un proces lung. Drept urmare, multe start-up-uri din acest domeniu își îndreaptă atenția către Asia și Statele Unite pentru a-și extinde activitățile. Deși America și Singapore au permis deja vânzarea de carne de pui cultivată în laborator pentru consum uman, volumele vândute au fost încă reduse.

În prezent, mai multe companii din Europa lucrează la dezvoltarea și testarea diverselor produse, inclusiv foie gras (Gourmey în Franța), carne de porc (Mewery în Cehia) și pește (Bluu în Germania), în anticiparea reglementărilor legale necesare pentru producția de masă.

În UE, procesul de testare a cărnii cultivate durează 18 luni și trebuie să fie aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Până în prezent, nicio companie din UE nu a depus o cerere oficială pentru a obține aprobare, dar în iulie 2023, autoritățile de reglementare elvețiene au primit prima cerere din partea companiei Aleph Farms, urmată de o cerere în Marea Britanie.

Italia a interzis carnea cultivată

În noiembrie 2023, Italia a interzis producția și comercializarea cărnii cultivate. Organismele de reglementare de la Roma au motivat că măsura vrea protejeze tradițiile culinare. Decizia a fost influențată de dezinformare și o analiză deficitară a situației.

Măsura a fost criticată de comunitatea științifică și organizațiile de mediu pentru că este împotriva tendințelor globale și a deschiderii față de inovație. Cercetătorii se tem că această mișcare ar putea împiedica inovația și finanțarea academică, precum și dezvoltarea start-up-urilor italiene, avantajând companiile străine.

În cazul în care UE ar permite vânzarea produselor din carne cultivată, Italia (precum și România, dacă interdicția va fi aprobată de Parlament) nu ar putea opri importurile din alte state membre UE.