Termenii precum „pe bază de plante” și „vegan” devin tot mai răspândiți, iar definițiile lor par să se schimbe și să se extindă, potrivit Fastcompany. În cazul produselor lactate vegane, procesul implică fermentarea microorganismelor pentru a crea aceleași componente găsite în lactate, dar fără aportul animalelor. Dacă însă un aliment este biologic identic cu produsele lactate, dar este făcut fără aportul animalelor, mai poste fi numit vegan?

Răspunsul nu este simplu. Pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce a făcut ca un produs să fie „vegan” sau, interschimbabil, „pe bază de plante” a fost pur și simplu să nu conțină produse de origine animală – fără lapte, carne, ouă sau alți derivați de origine animală.

Mierea a fost întotdeauna un fel de ”zonă gri”. Dacă sunteți vegani din motive etice, zerul animal-free pare să bifeze toate căsuțele pentru producția etică-alimentară. Și totuși, a-l numi „vegan” nu pare corect.

„Pe bază de plante” este echivalent cu „vegan”

În Marea Britanie, organismul de reglementare, British Standards Institute, a lansat o definiție a „pe bază de plante” care permite cantități mici de ouă, lapte și alte produse de origine animală fără carne în produse.

Potrivit The Vegan Society, doar aproximativ 27% dintre oameni cred că alimentele „pe bază de plante” pot conține lapte sau ouă, chiar și în cantități mici. Pentru 64% din publicul britanic, „pe bază de plante” este echivalent cu „vegan”, ceea ce înseamnă că produsul nu conține ingrediente animale.

Startup-urile tehnologice din întreaga lume se grăbesc să producă carne pe bază de celule

Tehnologiile emergente, cum ar fi proteinele animale ”animal-free”, vor complica și mai mult lucrurile. Startup-urile tehnologice bine finanțate din întreaga lume se grăbesc să producă carne pe bază de celule – numită și cultură celulară – produsă de celulele animale în creștere într-un mediu cu nutrienți, în afara corpului unei animal.

Carnea pe bază de celule chiar este vegană?

Ideea din spatele acestor inovații este de a crea un simulacru de carne delicios și perfect, fără a dăuna animalelor vii. Întrebarea firească revine: carnea pe bază de celule este deci vegană?

Unii spun că, da, carnea pe bază de celule este realizată fără sacrificarea sau sanimalelor, eliminând astfel și problemele de mediu cu carnea cultivată în fabrică. Dar nu toată carnea pe bază de celule este lipsită de aportul de animale. O parte din această carne este preparată cu ser fetal bovin, colectat de obicei în timpul sacrificării vacilor gestante.

Mai există un factor: testarea pe animale. Unele companii își prepară carnea în principal din proteine ​​din soia și cartofi, ceea ce face ca eticheta „pe bază de plante” să fie potrivită. Dar activiștii pentru drepturile animalelor le acuză că fac teste pe animale. Datorită legilor privind siguranța alimentelor, testarea pe animale este obligatorie în unele cazuri, înainte ca un aliment să ajungă pe rafturi. Deci, un burger din mazăre sau lapte din microorganisme fermentate poate fi considerat „vegan” dacă producția lor se bazează pe exploatarea animalelor?

Citirea etichetelor – „vegan”, „pe bază de plante”, „animal-free” – nu este o modalitate eficientă de a discerne ingredientele reale.