În așteptarea Paștelui care bate la ușă, românii își fac calcule despre cât îi va costa masa pascală. Înainte de toate, carnea de miel este alimentul cel mai căutat în aceste zile. Prețul este, însă, unul piperat.
Prețul cărnii de miel a explodat. Unde poate fi găsit cel mai mic preț
Există clienți care afirmă că și-au rezervat mieii cu o lună înainte. În piețe, prețurile variază considerabil de la un județ la altul. Târgu Mureș, Baia Mare și Craiova sunt printre locurile unde găsești cea mai accesibilă carne de miel, vândută cu 40 de lei pe kilogram. În contrast, la Sibiu, prețul urcă spre 55 de lei.
Într-o piață, o gospodină se plânge că „mieii sunt destul de mari și carnea nu mai este atât de fragedă”.
În Constanța și Arad, un kilogram de carne de miel este comercializat cu 60 de lei, iar în unele piețe din București prețul poate ajunge până la 65 de lei.
O altă doamnă afirmă că va cumpăra cât mai puțin posibil, pentru a face față tradiției:
„Anul trecut a fost 35 maxim și anul ăsta vii sunt și cu 20 și ceva de lei în plus”.
Prețurile sunt în funcție de județ
Un crescător de animale din Mărginimea Sibiului, Neagoe Toader, a explicat de unde este adaosul care apare de la stână până în piață.
”Un kilogram de miel va ajunge la 55 de lei. De la poarta fermei pleacă la 50 de lei, care vine la fermă” spune Neagoe Toader.
Vânzătorii din piețele din Sibiu câștigă așadar câte 5 lei la fiecare kilogram. La un miel mic de 10 kilograme, profitul lor este – așadar – de 50 de lei.
Un rol în stabilirea prețului îl joacă și fermierii care exportă miei în țările arabe.
Pentru că anul acesta am trimis mult acolo – dar și în vestul Europei – în țară oferta s-a redus și cei care au acum miei pentru piața internă, profită.
„Ne gândim la toate buzunarele, există posibilitatea să cumpere la jumătate, există posibilitatea să cumpere la sfert” spune și fermierul Flori Mânzat.