Ucraina beneficiază de scutire de taxe vamale în Uniunea Europeană. În ultimii ani, Ucraina a asigurat peste o cincime din importurile UE de carne de pasăre de curte, dar sunt şi ţări nemembre în care a fost un furnizor important.
Carnea de pasăre ieftină va inunda piața UE? Ucraina ar putea să majoreze exporturile
Potrivit expertului principal în agricultură al Centrului de Competență Agricolă Erste, Zoltán Fórián, marea întrebare este dacă Ucraina va putea creşte exporturile şi dacă preţurile vor scădea în acest an datorită produselor ieftine ucrainene? Anul trecut, Ucraina a exportat 259.000 de tone de carne de pasăre, în primul rând pe cale maritimă. 103.000 de tone din exporturile sale au mers către statele membre ale UE, iar astfel este considerat al treilea cel mai mare furnizor după Brazilia și Thailanda.
Balanţa UE este stabilă
Producția de carne de pasăre din UE este stabilă la 14 milioane de tone pe an. 82 la sută din această cantitate este – de asemenea, invariabil – carne de pui. Comerțul exterior al UE cu carne de pasăre prezintă un sold pozitiv puternic, exportând în medie de trei ori mai multă carne de pasăre decât intră pe piața sa. Este al treilea cel mai mare exportator din lume, după Brazilia şi SUA, iar ca importator se află pe locul patru. În primele trei luni ale anului, Ucraina a exportat în UE 21,5 mii de tone de carne de pasăre, în comparaţie cu 3.300 de tone exportate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din acest considerent întrebarea titlului articolului este legitimă.
Condiţii actuale
Teoretic, Ucraina și-ar putea dubla exporturile de carne de pasăre către Europa, profitând de scutirea de taxe vamale pe tot parcursul anului. Ceea ce ar avea un efect puternic asupra evoluţiei preţurilor în UE, deşi acest scenariu pare ireal, a declarat directorul Camerei Naționale a Crescătorilor de Păsări, Katarzyna Gawrońska. Potrivit interviului publicat pe poultryworld.net, în condiţiile actuale, temerile unor operatori europeni în legătură cu creşterea exporturilor de carne de pasăre ucraineană relativ ieftină sunt neîntemeiate. Cifra de anul trecut putea fi mult mai mare, dacă nu ar fi existat politica vamală a UE, a subliniat Gawrońska. Ucraina a reuşit anterior aproape să dubleze exporturile sale de carne de pasăre către UE.
O creștere a exporturilor ar fi un miracol
Cel mai important este că aceste estimări ignoră războiul din Ucraina, a spus Gawrońska, care a adăugat că este extrem de greu de inclus în această ecuație impactul ostilităților asupra industriei avicole din Ucraina. Gradul de utilizare a capacităților fabricilor de procesare este extrem de volatilă, problemele de logistică se pot adânci sau pot fi rezolvate peste noapte, iar starea de funcționare a multor ferme este necunoscută. Pe de altă parte, în actualele condiţii de război – chiar și în lipsa completă a tarifelor vamale – menținerea nivelurilor de export de anul trecut ar fi un succes pentru Ucraina, în timp ce toate celelalte creșteri ar fi un miracol”, a spus Gawrońska.
Pentru crescătorii de păsări din Ucraina, menținerea capacității de producție în mijlocul penuriei de energie electrică, furaje și combustibil cauzate de război este o sarcină grea, ca să nu mai vorbim de creșterea capacității de producție. Comisia Europeană a luat decizia umanitară corectă prin eliminarea taxelor vamale impuse produselor ucrainene, ceea ce ar putea să ajute ţara în actuala situație extremă. Exporturile au stagnat de la începutul invaziei ruse. Cel mai mare crescător de păsări din Ucraina, MHP, a raportat în aprilie că a reluat parțial exporturile feroviare de păsări, deși nu se știe ce cantitate de carne de pasăre a exportat Ucraina de atunci, arată agrokep.vg.hu.
Războiul din Ucraina a generat o lipsă de carne de pasăre în Estonia
Estonia este departe de a reuşi să se aprovizioneze singură cu carnea de pasăre şi ouă. Cu toate acestea, toate importurile estoniene de carne de pasăre din Ucraina, Belarus și Rusia au încetat într-o singură zi. În plus, un motiv de îngrijorare este şi creşterea preţurilor la furaje. Aproape 60% din cererea Estoniei de carne de pasăre este acoperită de Talleg, cel mai mare producător al țării. Fermele mici de păsări reprezintă doar câteva procente, iar restul este importat din Letonia, Lituania și Polonia, precum și din regiunea post-sovietică. Situaţia este similară şi cu ouăle – din care aproape 40% sunt importate de Estonia.