Carnea de porc se scumpește
Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, a explicat că în perioada premergătoare sărbătorilor, cererea de carne de porc crește semnificativ în rândul românilor. Totuși, problema principală este că atât în fermele comerciale autohtone, cât și în gospodăriile populației, numărul porcilor crescuți este în scădere, iar oferta nu reușește să satisfacă cererea.
Din această cauză, la fel ca în ultimii șapte ani afectați de pesta porcină africană, România va apela din nou la importuri masive, deoarece producția locală nu poate acoperi necesarul. Ladoși a precizat că, având în vedere experiența din anul trecut, este foarte probabil ca și în acest an să se înregistreze o creștere de preț cuprinsă între 10% și 15% după mijlocul lunii noiembrie.
„Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii.
Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an.
Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la A3.
Prețurile vor scădea după sărbători
Conform declarațiilor sale, prețurile la carnea de porc vor scădea după Sărbători, deoarece românii își reduc consumul sau folosesc proviziile rămase din perioada festivă. Astfel, atât cererea, cât și prețurile vor înregistra o scădere.
Una dintre cauzele majorării prețurilor este seceta, care a afectat grav culturile de cereale, în special porumbul. Temperaturile extreme, care au depășit 40 de grade în această vară, au distrus recoltele de grâu și rapiță, dar și producția de legume.
„Producţiile de cereale şi mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creştere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forţa de muncă. A devenit din ce în ce mai rară şi mai scumpă”, a spus Adrian Balaban, producător de carne de porc.